brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Londýn odkladá hraničné kontroly tovarov z EÚ do konca roku 2023

Veľká Británia odkladá niektoré kontroly dovozu z Európskej únie (EÚ) do konca roka 2023. Odôvodnila to narušením ekonomiky spôsobeným vojnou na Ukrajine. Je to štvrtý raz, čo Spojené kráľovstvo odložilo kontroly tovaru, na ktorých sa s EÚ dohodlo pri brexite.

Britská vláda oznámila, že opatrenia, ktoré mali začať platiť od 1. júla a týkajú sa kontrol čerstvých potravín a zákazu údenín a chladeného mäsa z EÚ, už tento rok nezavedú. „Ilegálna invázia Ruska na Ukrajinu a nedávny nárast globálnych nákladov na energiu mali významný vplyv na dodávateľské reťazce, ktoré sa stále spamätávajú z pandémie“, a kontroly by ešte viac zaťažili podniky v ťažkostiach, uviedla s tým, že „zlepšené“ opatrenia plánujú zaviesť na konci budúceho roka. Hovorca britského premiéra sa vyjadril, že krajina pracuje na novom modeli, ktorý bude využívať najnovšie dáta a technológie, aby zmiernil záťaž na podniky.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Rovnako ako iné krajiny, aj Británia zažila mesiace sporadických problémov so zásobovaním. Odborníci hovoria o kombinácii rôznych faktorov vrátane brexitu a COVID-19, čo vedie k nedostatku pracovníkov v kľúčových oblastiach, ako je kamiónová doprava. Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá zvýšila náklady na základné suroviny vrátane paliva a kuchynského oleja, situáciu ešte zhoršila.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices