bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Bilčík o práve na opravu: Zákazníkovi musí byť jasné ako dlho výrobok vydrží

Nové právo na opravu by malo zahŕňať výrobu opraviteľných produktov s dlhšou životnosťou, lepšiu informovanosť spotrebiteľov a rozšírenú záruku. V nelegislatívnom uznesení s požiadavkami vo vzťahu k tohtoročnej pripravovanej iniciatíve Európskej komisie týkajúcej sa práva spotrebiteľov na opravu ich produktu to uvádza Európsky parlament (EP).

Právo na opravu by sa podľa europoslancov malo zohľadňovať v rôznych aspektoch životného cyklu výrobku – od jeho návrhu cez etické zásady výroby, normalizáciu, informovanie spotrebiteľov, verejné obstarávanie, efektívnejšie a udržateľnejšie využívanie zdrojov až po jeho dlhšie využívanie s cieľom obmedziť vznik odpadu. Producenti by sa už pri navrhovaní výrobkov mali zamerať na ich dlhšiu životnosť, bezpečnú opraviteľnosť a odstrániteľnosť jednotlivých častí, tvrdí uznesenie. Subjekty v opravárenskom priemysle a spotrebitelia by zase mali mať bezplatný prístup k potrebným informáciám o oprave a údržbe produktov.

V prípade digitálnych zariadení by softvérové aktualizácie mali byť vratné a nemali by viesť k zníženiu výkonnosti zariadenia, mali by byť k dispozícii počas istého minimálneho obdobia a spotrebitelia by mali byť v čase nákupu zariadenia plne informovaní o dostupnosti aktualizácií, uvádza tiež uznesenie.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Členovia EP požadujú aj stimuly pre spotrebiteľov, ktorí sa rozhodnú pre opravu výrobku namiesto výmeny, harmonizované pravidlá týkajúce sa informácií pre spotrebiteľov v mieste predaja, inteligentné prostriedky označovania ako QR kódy a digitálne pasy, mechanizmus spoločnej zodpovednosti výrobcu a predajcu v prípade nesúladu výrobku a zakotvenie požiadaviek v oblasti trvácnosti a opraviteľnosti v budúcej smernici o ekodizajne.

Tiež prízvukujú, že praktiky, ktoré neprimerane obmedzujú právo na opravu alebo vedú k skoršiemu zastarávaniu, by sa mohli považovať za nekalé obchodné praktiky a na úrovni EÚ by mohli byť zakázané.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices