frontex
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ: Výkonný riaditeľ Frontexu ponúkol svoju rezignáciu

Šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex Fabrice Leggeri ponúkol svoju rezignáciu po obvineniach, že sa organizácia podieľala na nelegálnom zatláčaní migrantov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Maximilian Kall v piatok uviedol, že sa v tejto súvislosti stretáva správna rada Frontexu, aby zvážila situáciu. Podobne sa neskôr vyjadril aj hovorca Európskej komisie Eric Mamer. Rozhodnutie predstavenstva o prijatí rezignácie výkonného riaditeľa Leggeriho ešte neoznámili.

Leggeri čelí tlaku odstúpiť niekoľko mesiacov. Vlani Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovanie Frontexu pre obvinenia z obťažovania, nečestného správania a zatláčania migrantov. Vo štvrtok zase vyšla správa zo spoločného vyšetrovania médií Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik a Le Monde, ktoré ukázalo, že sa agentúra v období od marca 2020 do septembra 2021 podieľala na zatláčaní najmenej 957 žiadateľov o azyl v Egejskom mori.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Zatláčanie migrantov sa považuje za porušenie medzinárodných dohôd o ochrane utečencov, ktoré hovoria, že ľudia by nemali byť vyhostení alebo vrátení do krajiny, kde môže byť ohrozený ich život a bezpečnosť z dôvodu ich rasy, náboženstva, národnosti alebo členstva v sociálnej alebo politickej skupine.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Šimečka rezignoval na post podpredsedu EP

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka rezignoval na post podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Na sociálnej …

Consent choices