nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Osem slovenských europoslancov vyzýva frakciu SD na vylúčenie SMERU, informuje Ďuriš Nicholsonová

BRATISLAVA 2. mája – Viacerí slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) žiadajú frakciu Socialistov a Demokratov (S/D) v europarlamente, aby spomedzi svojich členov vyradila stranu Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Dôvodom je vznesené obvinenie zo závažného trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej organizovanej skupiny voči predsedovi strany Robertovi F. a exministrovi vnútra za stranu Smer-SD Roberta K.

V tlačovej správe o tom informovala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE). Pod výzvu sa podpísali aj Michal Šimečka (PS/RE), Martin Hojsík (PS/RE), Michal Wiezik (PS/RE), Ivan Štefanec (KDH/EPP), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Peter Pollák (OľaNO/EPP) a Vladimír Bilčík (Spolu/EPP). Europoslanci konštatujú, že informácie o údajnej činnosti organizovanej skupiny okolo Roberta F. začali vychádzať na povrch počas vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

„Podľa obvinenia vzneseného vyšetrovateľom sa organizovaná skupina založená politickými špičkami Smeru-SD mala dopustiť činností vedúcich k nedemokratickému ovplyvňovaniu politického súboja na SR, k politickej, ale aj trestno-právnej diskreditácii politických oponentov Smeru-SD, k čomu boli zneužité oficiálne štátne orgány a pri čom Robert F. ako premiér a Robert K. ako minister vnútra prekročili právomoci verejných činiteľov,“ uvádzajú europoslanci v liste.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Europoslancom vadí aj to, že Robert F. pravidelne zavádza a šíri hoaxy napríklad o fašizme na Ukrajine a o vražde novinára a jeho priateľky na Slovensku. Vyčítajú mu, že počas prejavu plného hoaxov v nedeľu 1. mája po jeho boku na zhromaždení organizovaného stranou stála aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD/S/D). „Vyzývame vás týmto na prehodnotenie členstva Smeru-SD vo vašej politickej skupine, nakoľko ich postoje sú nezlučiteľné s princípmi a s hodnotami, ktoré dlhodobo, nielen v čase hroznej vojny na Ukrajine, prezentuje vaša politická frakcia. Veríme, že je vo vašom záujme bojovať proti šíreniu dezinformácií a hoaxov, a že nedovolíte, aby ich šírili práve vaši členovia,“ uzavreli poslanci v liste vedeniu frakcie.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices