Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP. 2020

M. Beňová: Návrhy o spoločnej kandidačnej listine v eurovoľbách sú stále potenciálne nebezpečné

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj návrhu ohľadom zriadenia jedného celoúnijného volebného obvodu. Vo voľbách do Európskeho parlamentu by tak mal každý volič dva hlasy. Jeden by odovzdal kandidátom vo vnútroštátnom volebnom obvode a jeden v spoločnom volebnom obvode pre celú Európsku úniu, z ktorého by po voľbách vzišlo 28 poslancov.

Myšlienka nie je nová, podobný návrh sa objavil už v súvislosti s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie a prerozdelením po nej zostávajúcich mandátov,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová. Išlo o úvahy, aby sa už v minulých voľbách do Európskeho parlamentu okrem národných, zaviedla aj spoločná európska kandidačná listina.

Rovnako ako v minulosti, aj dnes považujem tieto návrhy za potenciálne nebezpečné. Takáto kandidačná listina by zároveň nepochybne narazila na platné ústavné princípy vo viacerých členských štátoch Európskej únie,“ zdôraznila poslankyňa. Takto volená skupina poslancov by tiež ovplyvnila súčasné pravidlá a princípy fungovania Európskeho parlamentu.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

V ňom je prostredníctvom jednotlivých frakcií v súčasnosti primerane zastúpený nadnárodný princíp, ktorý nie je potrebné posilňovať žiadnou spoločnou európskou kandidátkou. „Súčasný spôsob akým majú občania členských štátov Únie právo voliť a byť volení do Európskeho parlamentu považujem za spravodlivý a dostatočne reprezentatívny,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices