hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

M. Hojsík: Ak by celý svet žil tak ako Slovensko, potrebovali by sme tri planéty

hojsíkEuroposlanec a podpredseda PS Martin Hojsík a člen PS Michal Sabo upozorňujú, že Slovensko oddnes žije na ekologický dlh.

„Situácia sa z roka na rok zhoršuje. Je smutné a poľutovaniahodné, že vláde nezáleží na zhoršujúcom sa stave našej planéty. Riešenia klimatickej krízy pritom máme pred sebou – rozvoj zelenej energie, rovnako ako zvyšovanie energetickej efektívnosti nám pomôže znížiť náš ekologický dlh. Ministerstvo hospodárstva stále neodstránilo množstvo byrokratických prekážok, v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. V dnešnej situácii je dôraz na zabezpečenie alternatívnych energetických zdrojov ešte o niečo viac zrejmý v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine,“ poukázal Hojsík.

V oblasti ochrany prírody hrá podľa Hojsíka dôležitú úlohu poľnohospodárstvo, vláda však ekologizáciu tejto oblasti odkladá. “Práve obmedzenie škodlivých pesticídov a ochrana včiel a iných opeľovačov je súčasťou riešenia ochrany prírody. Minister Vlčan sa postavil proti ekologizácií pôdohospodárstva prostredníctvom európskej stratégií z farmy na stôl. Verím, že si vládny predstavitelia uvedomujú naliehavosť ochrany biodiverzity a začnú konať,” uviedol Hojsík.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Progresívne Slovensko v marci tohto roku predložilo do NR SR návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Návrh v parlamente podporu nezískal. “Poslanci a poslankyne akoby klimatickú krízu nevideli, či dokonca spochybňujú, či je skutočná. Zažívame pritom jej priame dôsledky, krátke, rýchle a intenzívne dažde sa striedajú s dlhými obdobiami sucha. Povodne a iné extrémy počasia sú u nás na Slovensku čoraz častejšie,” upozornil environmentálny aktivista Michal Sabo.

O mam

Odporúčame pozrieť

hojsik

Martin Hojsík: Obnovou budov je možné ušetriť viac ako 70 percent ich spotreby energie na vykurovanie

Podpora zelených projektov znižuje ekologický dlh. Uviedlo to mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) v súvislosti …

Consent choices