Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Potrebujeme európske riešenia na zmierňovanie dopadov sankcií

Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali so zástupcami Rady a Komisie o hospodárskych a sociálnych dôsledkoch protiruských sankcií. Ich posledný, piaty balík, ktorý zakázal aj dovoz ruského uhlia, bol prijatý začiatkom apríla v reakcii na zverstvá páchané ruskou armádou v ukrajinskej Buči.

Sankcie majú prostredníctvom hospodárskej izolácie Ruska prispieť k obmedzeniu jeho zdrojov na pokračovanie nezmyselnej vojny na Ukrajine. „Ich dopady však pociťujeme aj u nás. Zdražovanie v dôsledku nárastu cien energií, ktoré sa následne premieta do rôznych oblastí, má pre mnohých ľudí na Slovensku katastrofálne dôsledky,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Opatrenia na pomoc so zdražovaním prijímané zo strany vlády pritom prichádzajú neskoro a sú absolútne nepostačujúce. „Najskôr sa týždne nevedia dohodnúť a potom prídu s návrhom, ktorý ignoruje viaceré zraniteľné skupiny obyvateľstva, vrátane mnohých nižšie príjmových skupín, či niektorých dôchodcov,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Aj preto je nevyhnutné zaoberať sa prijímaním efektívnych opatrení na európskej úrovni. „Tak ako bolo možné sa dohodnúť na koordinácii a prijatí pomoci v súvislosti s pandémiou, je nevyhnutné aby sa prišlo s fungujúcimi riešeniami zameranými na zmierňovanie dopadov sankcií a súvisiaceho zdražovania. Umožní nám to zastaviť hroziaci sociálny úpadok,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Consent choices