deň európy

Deň Európy 2022: pripomeňte si a oslávte narodeniny Európskej únie spoločne v Košiciach a Bratislave

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci s mestom Košice, tento rok opäť pripravujú oslavu narodenín Európskej únie – Deň Európy, ktorý sa uskutoční 6. mája. Oslavy sa tento rok do Košíc opäť vracajú naživo a v novom formáte.

Narodeninami Európskej únie si pripomíname podpis Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája. Na Slovensku s oslavami začneme už v piatok 6. mája 2022 v Košiciach, pokračovať budeme v pondelok 9. mája v Bratislave.

Tvoríme budúcnosť spoločne

„Európska únia je unikátny mierový a demokratický projekt, a nemá vo svete obdobu. Súčasné dianie nám navyše ukazuje, že mierový odkaz je aktuálny aj po vyše 70 rokoch od Schumanovej myšlienky. A nie je, bohužiaľ, samozrejmosťou. Želáme si, aby tohtoročný Deň Európy bol o pripomenutí si hodnôt, ktoré nám EÚ garantuje a uvedomení si toho, čo pre nás znamená v ťažkých časoch. Zároveň však aj o zamyslení sa nad tým, akú Európu chceme a čo môžeme  pre jej budúcnosť urobiť spoločne. 9. mája sa totiž zavŕši aj ročná diskusia európskych občanov o budúcej podobe Únie. Aj preto je hlavným sloganom tohtoročného Dňa Európy v Košiciach – ´Tvoríme budúcnosť spoločne´. Odkazuje na potrebu jednotnej Európy a tiež širokej občianskej angažovanosti v dnešnom zložitom období,“ povedal vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.

„9. máj je oslavou veľkého európskeho projektu – Európskej únie. Je to oslava mieru, demokracie, slobody a spolupráce v Európe. Pred vyše 70 rokmi neboli tieto hodnoty v európskom priestore vôbec samozrejmosťou. Vojny, konflikty a vzájomné súťaženie nedávali Európanom pokojne spávať mnohé stáročia. A dnes, nám aktuálne dianie opäť ukazuje, že naše spoločné európske úsilie sa nesmie skončiť. Je vzácne a krehké. Zároveň je veľmi povzbudzujúce, že vieme držať spolu a bojovať za spoločné hodnoty a princípy aj v týchto dňoch vojnovej drámy odohrávajúcej sa na hraniciach Európskej únie. Oslávme preto dnes spoločne 9. máj ako Deň mierovej spolupráce a solidárnej Európy,” uviedol Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Sme radi, že sa Deň Európy po minuloročnej pandemickej prestávke opäť vracia do košických ulíc. Dúfame, že narodeniny EÚ spolu s bohatým sprievodným programom prilákajú do centra nášho krásneho mesta po celý piatok čo najviac Košičanov. Tí môžu napríklad naživo spoznať viacerých našich zástupcov v Európskom parlamente alebo dozvedieť sa o fungovaní európskych inštitúcií. Aj v tomto náročnom období vyvíja EÚ viaceré prospešné aktivity, o ktorých mnohí ľudia ani nevedia. Takouto formou si môžu zlepšiť svoj prehľad a možno toto poznanie spôsobí, že sa i v Košiciach zvýši účasť pri najbližších eurovoľbách,“ uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Deň Európy v Košiciach

Deň Európy sa po dvoch rokoch pandémie opäť vracia do ulíc Košíc, celodenný program sa presúva z tradičného miesta osláv Hlavnej ulice k príjemnému prostrediu Kina Úsmev.

Rok 2022 je taktiež Európskym rokom mládeže a našim programom sa chceme prihovárať najmä mladým ľuďom, ktorí sú hlavným stavebným kameňom našej spoločnej európskej budúcnosti.

„Európska dedinka“, diskusie, súťaže aj koncert

Program košického dňa Európy odštartujeme v piatok 6. mája10.00 hod. a účastníci podujatia sa môžu tešiť na rôznorodý program plný zaujímavých tém, ktorým bude počas celého dňa sprevádzať známy moderátor Jano Gordulič.

Hostia môžu počas celého dňa navštíviť Európsku dedinku pred Kinom Úsmev. Okrem zaujímavých informácií o aktivitách Európskeho parlamentu, Európskej komisie a partnerských organizácií sa budú môcť zapojiť do rôznych súťaží a kvízov o pekné ceny. 

O Budúcnosti Európy, aj o tom ako ju ovplyvní vojna na Ukrajine, budete môcť diskutovať s  europoslancami Ivanom Štefancom a Miriam Lexmann, štátnym tajomníkom MZVaEZ SR Martinom Klusom a vedúcim Katedry politológie FF UPJŠ Gabrielom Eštokom (od 15:30 do 16:30).

Tešiť sa môžete aj na Kávu s Európskym parlamentom – teda osobne sa stretnúť a porozprávať s poslancami Európskeho parlamentu a ďalšími zaujímavými hosťami (od 11:00 do 17:00). Jedným z hlavných bodov programu bude koncert kapely Komajota, ktorý bude tento rok špeciálne venovaný všetkým dobrovoľníkom (o 17:00)

Večer si hostia budú môcť v Kine Úsmev vychutnať zábavnú talkshow s Janom Gorduličom (od 20:15 do 21:00). Piatok 6. máj bude zároveň zavŕšením filmovej prehliadky Lux Film Days. Pozrieť si môžete film „Utiecť“, ktorý je nominovaný na Cenu publika LUX 2022.

Podrobný program dňa Európy v Košiciach nájdete tu: Deň Európy.

Deň Európy v Bratislave

V pondelok 9. mája 2022 budeme Deň Európy oslavovať v Starej tržnici v Bratislave. Na programe sú dve diskusie Café Európa „Európska únia ako mierový projekt“ (od 9:15 do 10:15 h.) a „Potraviny na prídel? Európske poľnohospodárstvo v čase vojny“ (o 13:45).

Návštevníci si budú môcť pozrieť aj predstavenie divadla LUDUS s názvom Naše šaty, nebudú chýbať infostánky krajín EÚ, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Kancelárie EP na Slovensku a ďalších partnerov. Viac informácií sa dozviete tu: Deň Európy Bratislava.

VYJADRENIA EUROPOSLANCOV KU DŇU EURÓPY

Michal Wiezik (RE): „Tohtoročný Deň Európy je náš osemnásty od vstupu do EÚ. Sme oficiálne dospelí Európania a Európanky a ja verím, že výhody, ktoré nám naše členstvo EÚ zaručuje a každým dňom pripomína sú pomaly ale isto vnímané v každodennosti našich životov. Vo veciach ochrany prírody nás takisto jednoznačne ťahá vpred. Pomohla nám aj pri ochrane Tichej a Kôprovej doliny vo Vysokých Tatrách, či záchrane hlucháňa, prostredníctvom konkrétnych záväzkov a akcií sa usiluje o obnovu poškodených ekosystémov. Ochrana prírody, ani klimatická zmena nepoznajú hranice a ja som rád, že sme aktívnou súčasťou spoločenstva, ktoré je v týchto témach jednotkou na svete.“

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ivan Štefanec (EĽS): Schumanova myšlienka európskej spolupráce nám roky pomáhala budovať prosperujúcu, spravodlivú a demokratickú spoločnosť. Dovolím si však povedať, že dnes nám zachraňuje životy, ochraňuje nás od vojny a zabezpečuje suverenitu Slovenskej republiky. Nechcem si ani predstaviť čo by sa dialo, ak by Slovensko nebolo v EÚ a NATO, Európska únia by neexistovala a dnešné členské štáty EÚ by sledovali len svoje vlastné záujmy bez prepojenia spoločných trhov. Pravdepodobne by sme sa už povinne učili ruštinu, poslušne zdravili hliadkujúcim ruským vojakom a na úradoch by nám visel obraz Vladimira Putina.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE): Deň Európy je oslavou jednoty a mieru. A práve teraz pociťujeme, ako vzácne sú tieto hodnoty, ktoré sme dlho považovali za samozrejmosť. Európa dnes čelí najväčšej kríze od čias druhej svetovej vojny a je to práve mier a jednota, ktoré sú v mimoriadnom ohrození. Bez nich zároveň nevieme čeliť ďalším veľkým výzvam, ako napríklad klimatickej kríze, alebo potrebe budovania silnejšej, súdržnejšej a sociálnejšej Európy pre všetkých jej občanov. Preto si myslím, že Schumanova myšlienka európskej integrácie je dnes rovnako aktuálna a možno ešte dôležitejšia, ako v čase jej vzniku.

Miriam Lexmann (EĽS): Tohtoročný Deň Európy si pripomíname zoči-voči hrozbám, akým európske spoločenstvo nečelilo doslova od skončenia od druhej svetovej vojny. Musíme sa pýtať sami seba do akej miery nesieme zodpovednosť za tento vývoj my sami nakoľko sme rozvíjali ekonomické vzťahy s nedemokratickými režimami bez dôsledného trvania na hodnotách a princípoch. Aj táto výnimočná situácia je preto pre nás výzvou opätovne sa vrátiť k hodnotám, na ktorých bola Európska únia založená. V ochrane našich hodnôt a princípov musíme byť jednotní, pretože len vtedy sme skutočne silní a dokážeme ich ubrániť. Nech je pre nás tohtoročný Deň Európy príležitosť nanovo si uvedomiť, že naše hodnoty nemôžu byť viac na predaj.

Vladimír Bilčík (EĽS): Členstvom v EÚ sme sa ako krajina zaradili do spolku najúspešnejších krajín sveta. Vstup do Európskej únie nám pomohol zvýšiť životnú úroveň a umožnil nám spolurozhodovať o spoločnom európskom priestore, v ktorom žijeme. Aké kľúčové je naše pevné miesto v EÚ pre našu bezpečnú budúcnosť, sa ukazuje aj v týchto dňoch, keď nášho východného suseda Ukrajinu napadol ruský agresor. Dnešní mladí 18-roční ľudia nezažili nič iné ako členstvo v EÚ, ktorého výhody považujú za samozrejmé a azda aj nemenné a nezvratné. Stačí sa však pozrieť do susedného Maďarska, ktoré do EÚ vstupovalo spoločne s nami, a vidíme, že všetko môže byť aj inak. Od maďarskej politickej cesty nás delí možno pár predajov médií oligarchom či dôležité celonárodné voľby. Musíme si pripomínať každý deň, že členstvo v EÚ nie je žiadna samozrejmosť, ale neustály zápas o charakter Slovenska.

Martin Hojsík (RE): Čelíme obrovským výzvam, od klimatickej a environmentálnej krízy cez pandémiu, až po ruskú agresiu. Všetky krízy by sme zvládali oveľa ťažšie, ak vôbec pokiaľ by sme neboli súčasťou EÚ. Dodržiavanie pravidiel, ktoré sme si spoločne dohodli, ale najmä spolupráca a vzájomná solidarita no aj snaha byť lepší patria medzi kľúčové hodnoty EÚ. Chcem pracovať na tom, aby Slovensko bolo skutočne európskou krajinou, ktorá spoluvytvára zelenú a spravodlivú budúcnosť na prospech všetkých obyvateľov a obyvateliek Slovenska.

Eugen Jurzyca (EKR): „Dnes je dobré si pripomenúť, aké hrôzy dokáže priniesť storočie, v ktorom štáty veria, že bohatnúť sa dá iba na úkor iných štátov a nechápu, že spolupráca môže byť „hrou s nenulovým súčtom“. Teda hrou, kde nemusí jeden prehrať, aby mohol druhý vyhrať. Hrou, v ktorej môžu vyhrať všetci. Pripomeňme si aj to, že nevyhnutnou podmienkou takejto spolupráce je slobodný pohyb tovarov, služieb, kapitálu a ľudí. Medzi štátmi, ale aj v nich. Dnes nemám, čo by som k tomu dodal. Vari len to, že musíme ustrážiť Rusko tak, aby 21. storočie neprinieslo podobné hrôzy ako 20.

Monika Beňová (S/D): Deň Európy symbolizuje oslavu mieru, európskej identity a vzájomnej solidarity členských štátov Európskej únie. Shumanova deklarácia stála na začiatku úspešného príbehu súčasného unikátneho integračného modelu. V dnešných časoch neodôvodnenej ruskej agresie na Ukrajine nám pripomína dôležitosť schopnosti nachádzať kompromisy a rozvíjať politickú, ekonomickú, ale aj bezpečnostnú spoluprácu medzi európskymi národmi.

O red

Odporúčame pozrieť

Deň Európy sa blíži, Bratislavu a Košice čakajú veľké oslavy

Už 9. mája 2023 spoločne oslávime európske narodeniny. V deň, kedy si pripomíname vznik Európskej …

Consent choices