Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

EUROBAROMETER: Európania schvaľujú reakciu EÚ na vojnu na Ukrajine

Medzi občanmi Európskej únie (EÚ) panuje široký konsenzus v prospech reakcie únie na inváziu Ruska na Ukrajinu. Vyplýva to z dnes zverejneného bleskového prieskumu Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil vo všetkých členských štátoch EÚ.

Väčšina Európanov si myslí, že od začiatku vojny EÚ prejavila solidaritu (79 %) a vo svojej reakcii bola jednotná (63 %) a rýchla (58 %). Respondenti vo veľkej miere podporujú neochvejnú podporu Ukrajine a jej obyvateľom. Konkrétne, viac ako deväť z desiatich respondentov (93 %) súhlasí s poskytovaním humanitárnej pomoci ľuďom zasiahnutým vojnou. S myšlienkou privítať v EÚ ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, súhlasí 88 % Európanov. Finančnú podporu poskytovanú Ukrajine schvaľuje 80 %. Celkovo 66 % súhlasí s tým, že „Ukrajina by mala vstúpiť do EÚ, keď bude pripravená“, 71 % sa domnieva, že Ukrajina je súčasťou európskej rodiny, a 89 % s Ukrajincami súcití.

Veľmi vysoká je aj podpora sankcií uvalených na Rusko po jeho vojenskom útoku na Ukrajinu. Prevažná väčšina Európanov (80 %) schvaľuje hospodárske sankcie voči Rusku. Celkovo 79 % Európanov súhlasí so sankciami voči ruským oligarchom s cieľom spôsobiť jasnú hospodársku a politickú ujmu ruskej politickej elite zodpovednej za inváziu.

Dve tretiny Európanov (67 %) schvaľujú, že EÚ financuje nákup a dodávky vojenského vybavenia poskytovaného Ukrajine. Okrem toho podľa 75 % respondentov vojna na Ukrajine ukazuje, že „potrebujeme väčšiu vojenskú spoluprácu v rámci EÚ“.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Z prieskumu vyplýva aj široká podpora opatrení EÚ v oblasti energetiky zameraných na odstránenie závislosti od ruských fosílnych palív. Existuje široký konsenzus, pokiaľ ide o naplnenie zásobníkov plynu v EÚ, aby sa zabránilo riziku nedostatku plynu počas budúcej zimy (86 %), pokiaľ ide o to, aby EÚ prijímala opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti budov, dopravy a tovaru (85 %), a pokiaľ ide o skutočnosť, že vojna na Ukrajine zvyšuje naliehavosť investícií do energie z obnoviteľných zdrojov (84 %). Celkovo 90 % Európanov súhlasí s tým, že na európskej úrovni by sa mali prijať opatrenia na obmedzenie vplyvu rastúcich cien energií na spotrebiteľov a podniky. Spomedzi európskych respondentov 86 % uviedlo, že rastúce ceny energií majú výrazný vplyv na ich kúpnu silu.

Bleskový prieskum Eurobarometra sa uskutočnil v 27 členských štátoch od 13. do 20. apríla. Prostredníctvom internetu v rámci neho oslovili 26 066 občanov EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices