šimečka
Novozvolený predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka (vpravo) počas snemu hnutia Progresívne Slovensko. Bratislava, 7. máj 2022. Foto: SITA/Branislav Bibel

Europoslanec Šimečka sa stal novým predsedom Progresívneho Slovenska

Bratislava – Za predsedu Progresívneho Slovenska bol dnes na sneme v Bratislave zvolený podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Doterajší podpredseda hnutia získal silný mandát a väčšinu hlasov delegátov a delegátok. Stane sa tak štvrtým predsedom PS. 

Progresívne Slovensko má pod jeho vedením predstavovať alternatívu k opozícii, aj ku koalícii. “Mojim cieľom je ukázať, že sa to dá robiť aj inak. Dá sa kompetentne a civilizovane riadiť štát, bez divadla a hádok. Dá sa nekradnúť, a popritom aj robiť dôležité systémové zmeny. Dá sa manažovať krízy, a popritom aj posúvať Slovensko k tomu, čo sme vždy chceli – k európskej kvalite života pre všetkých,” vyhlásil Šimečka.

Najbližšie parlamentné voľby vníma ako kľúčový zápas o demokraciu, slobodu a európsku budúcnosť Slovenska. “Musíme preto voličov a voličky? presvedčiť, že sme plnoformátová strana, ktorá dôsledne háji svoje liberálne hodnoty, a zároveň má aj kvalitný ekonomický či zdravotnícky program,” uviedol nový predseda. Hnutie sa pod jeho vedením bude usilovať dosiahnuť tri ciele: férovú a spravodlivú krajinu pre všetkých, európsku kvalitu života a zelené Slovensko.

“Vyrástol som s presvedčením, že ja – nielen ja, my všetci – nesieme zodpovednosť za svoju krajinu. Znamená to pre mňa vložiť všetky moje znalosti, skúsenosti a vôľu do služby nášho hnutia a Slovenska,” uzavrel Šimečka.

Michal Šimečka (*1984) je absolvent magisterského a doktorandskéhoštúdia politických vied a medzinárodných vzťahov na univerzite vOxforde. Pôsobil ako zahraničnopolitický poradca ministra zahraničnýchvecí ČR a prezidentky SR Zuzany Čaputovej. V roku 2019 bol lídromkandidátky PS/Spolu, ktorá vyhrala voľby do Európskeho parlamentu soziskom 20,11%. Šimečka vo voľbách získal vyše 81-tisíc preferenčnýchkrúžkov. Aktuálne pôsobí ako podpredseda Európskeho parlamentu. Vhlasovaní ho podporilo 494 europoslankýň a europoslancov z celej EÚ astal sa historicky prvým Slovákom v tejto funkcii.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices