Orban, Leyen
Viktor Orbán a Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Maďarsko blokuje dialóg o sankciách voči Rusku, šéfka EK vycestovala na rokovanie s Orbánom

Rozhovory o navrhovanom šiestom kole sankcií Európskej únie naďalej pokračujú. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na hovorcu únie Daniela Ferrieho, ktorý povedal, že Maďarsko pohrozilo, že nebude hlasovať za balík sankcií, „kým nebude existovať riešenie pre energetickú bezpečnosť Maďarska“.

Bulharský vicepremiér Asen Vasilev zasa v nedeľu v rozhovore pre bulharskú národnú televíziu (BNT) tiež povedal, že Bulharsko nepodporí nové sankcie Európskej únie voči Rusku, ak jeho krajina nedostane výnimku z navrhovaného zákazu dovozu ruskej ropy, o ktorú požiadali aj iné členské štáty. Vasilev uviedol, že vo väčšine navrhovaných sankcií existuje zhoda, okrem prípadu, ktorý sa týka importu ruskej ropy. Niekoľko krajín vrátane Maďarska, Slovenska a Česka má podľa neho stále problémy s navrhovanými sankciami týkajúcimi sa ruskej ropy.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová  sa rozhodla vycestovať do Maďarska v snahe zabezpečiť jednomyseľnosť pri schvaľovaní návrhu EK na zákaz dovozu ruskej ropy. Hovorca komisie povedal, že Von der Leyenová sa v priebehu pondelka stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, aby diskutovali „o otázkach súvisiacich s európskou bezpečnosťou dodávok energií“.

Maďarsko blokuje napredovanie rokovaní o prijatí šiesteho balíčka sankcií zo strany Európskej únie proti Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine. Veľvyslanci z 27 členských krajín sa zatiaľ nedokázali dohodnúť na detailoch nového kola sankčných opatrení.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Von der Leyenová navrhuje, aby členské štáty EÚ do šiestich mesiacov postupne ukončili import ruskej ropy a do konca tohto roka dovoz rafinérskych produktov. Maďarsko hovorí, že nebude za navrhované sankcie hlasovať a tvrdí, že by to na jeho ekonomiku malo účinok „atómovej bomby“ a zničilo by to „stabilné dodávky energií“.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices