kyberneticka bezpecnost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ a Spojené kráľovstvo vinia Rusko z kyberútoku na satelitného poskytovateľa internetu

Európska únia (EÚ) a Spojené kráľovstvo obvinili Rusko z kybernetického útoku, ktorý na začiatku invázie na Ukrajinu vypol internetovú službu pre desiatky tisíc satelitných modemov v krajine aj na iných miestach v Európe. Kyberútok na satelitnú sieť, ktorú vlastní telekomunikačná firma Viasat, je jedným z najvýznamnejších kybernetických incidentov vojny na Ukrajine. Narušil komunikáciu na Ukrajine hodinu pred ruskou inváziou a vedľajšie škody zahŕňali vypnutie tisícok veterných turbín v Nemecku, ktoré sa spoliehali na satelitnú sieť, informuje spravodajská televízia CNN.

„Tento neprijateľný kyberútok je ďalším príkladom pokračujúceho vzoru nezodpovedného správania sa Ruska v kybernetickom priestore, ktorý bol tiež neoddeliteľnou súčasťou jeho nezákonnej a neopodstatnenej invázie na Ukrajinu,“ uviedla Európska rada v utorkovom vyhlásení.

Britské ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo, že nové spravodajské informácie Spojeného kráľovstva a USA naznačujú, že je Rusko zodpovedné za hackerský útok na sieť Viasatu. Národná bezpečnostná rada Bieleho domu situáciu bezprostredne nekomentovala. CNN už skôr informovala, že americké úrady incident vyšetrujú ako kyberútok potenciálne podporovaný ruským štátom.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices