Varhelyi
Komisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi. PHOTO: © European Union.

Európska komisia a EIB podpísali dohodu, ktorá umožní ďalšie investície na celom svete

Európska komisia a Európska investičná banka (EIB) v utorok podpísali ambicióznu dohodu o zárukách, prostredníctvom ktorej Európska komisia s podporou EIB až do výšky 26,7 miliardy eur umožní na celom svete v priebehu nasledujúcich siedmich rokov verejné investície v sektoroch, ako sú čistá energia, digitálna a dopravná infraštruktúra, zdravie či vzdelávanie. EIB o tom informovala v tlačovej správe.

Ako uviedol eurokomisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi, táto dohoda umožní financovanie a realizáciu hospodárskych a investičných plánov EÚ pre západný Balkán, južné a východné susedstvo. „Hoci je každý investičný plán individuálne navrhnutý pre daný región, jeho cieľom je vybudovať rýchlejšie a udržateľnejšie cestné, železničné a digitálne spojenia, dekarbonizovať ekonomiky, zaistiť bezpečné dodávky energií, vytvoriť udržateľné obchodné príležitosti a vytvoriť podmienky, vďaka ktorým mladá generácia zostane pôsobiť v regióne,“ predstavil Várhelyi ciele týchto plánov.

Prezident EIB Werner Hoyer pripomenul, že stratégia Global Gateway prispeje k ekologickému či digitálnemu oživeniu po celom svete. „Dnešné výzvy si vyžadujú bezprecedentnú úroveň investícií. Predpokladom úspechu sú partnerstvá, multilaterálna spolupráca a mobilizácia súkromného kapitálu,“ podotkol 70-ročný Nemec.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Viac ako dve tretiny spomenutého záručného krytia sú plánované na investície v krajinách zapojených do procesu rozširovania a v susedstve EÚ. Prispeje tiež k financovaniu povojnovej obnovy Ukrajiny. Zvyšnú časť financií použijú na pôžičky EIB pre projekty v subsaharskej Afrike, Ázii, Tichomorí, Latinskej Amerike a Karibiku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices