ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika únie v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,4 %

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny podľa sezónne upravených údajov v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne vzrástol o 0,2 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zväčšil o 0,4 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu, o ktorom v piatok informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medziročne hospodárstvo eurozóny počas januára až marca dosiahlo sezónne upravený rast o päť percent. Hrubý domáci produkt celej Európskej únie sa v prvom kvartáli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zväčšil o 5,2 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najväčší medzikvartálny rast ekonomiky bol v prvom štvrťroku v Portugalsku (2,6 %), Rakúsku (2,5 %) a v Lotyšsku (2,1 %). Medzikvartálne oslabenie hospodárstva nastalo vo Švédsku (-0,4 %) a v Taliansku (-0,2 %). Medziročne ekonomika vzrástla vo všetkých štátoch EÚ, z ktorých boli údaje dostupné.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices