marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Výzva europoslancov z PS: Minister vnútra a prezident PZ majú šancu zvýšiť spravodlivosť na Slovensku

Na Slovensku stále platí stav, keď inak bezúhonní ľudia končia na desať a viac rokov vo väzení a prepadá im majetok len v dôsledku toho, že držali malé množstvo marihuany, alebo z nej vyrábali liečivé maste či oleje. Poslanci Európskeho parlamentu Martin Hojsík a Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska verejne vyzvali ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru, aby intervenovali a zmenili metodiky určovania ceny omamnej látky, ktorá má priamy vplyv na výšku udeľovaných trestov.

Je neakceptovateľné, aby v roku 2022 v členskej krajine Európskej únie končili ľudia na dlhé roky vo väzení a prišli o celý majetok len preto, lebo si dovolili vyrábať liečivé maste či oleje z marihuany. Za činnosť, ktorá je bežná vo väčšine európskych krajín, vrátane našich susedov z Česka a Rakúska. Slovenský parlament a vláda žiaľ nie sú v tejto téme ochotné priviesť Slovensko do 21. storočia. Vyzvali sme preto ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru, aby zmenili aspoň to, na čo majú dosah a pomohli znížiť zbytočné utrpenie nevinných ľudí,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Europoslanci PS upozorňujú, že je plne v kompetencii ministra vnútra a prezidenta PZ upraviť metodiku určovania ceny omamných látok, v tomto prípade marihuany. „Súdmi a kriminalistickými ústavmi používané údaje o cenách omamnej látky sú dnes často nesprávne, líšia sa kraj od kraja a kvartál od kvartálu. Kým jeden gram marihuany v Bratislave môže byť dnes ohodnotený na 4 eurá, v Košiciach to môže byť 10 eur. O polrok neskôr situácia môže vyzerať opäť inak. Výsledkom tak je, že za dva prakticky rovnaké skutky dostávajú ľudia v rôznych krajoch a v rôznom čase tresty odňatia slobody, ktoré sa líšia často až o desať rokov,“ upozorňujú vo svojom liste europoslanci.

Problematická je aj metodika, ktorou sa stanovuje koncentrácia účinnej látky. „Experti upozorňujú, že napríklad pri marihuane je dôležité, či sa do úvahy berie percentuálny podiel účinnej látky THC v živej rastline, alebo v sušine, pri ktorej koncentrácia výrazne stúpa. Zásadné je aj to, aká konkrétna metóda sušenia rastlín je použitá, pretože odlišné postupy vedú opäť k výrazne odlišným trestom pre ľudí v prakticky rovnakej skutkovej situácii. To považujem za nespravodlivé, takáto prax zjavne porušuje rovnosť ľudí pred zákonom,“ doplnil Hojsík.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Slovensko zaspalo dobu. Väčšina civilizovaného sveta už dávno pochopila, že vojna proti drogám skončila fiaskom a svoj prístup zmenila. Na Slovensku však drakonickými trestami naďalej ničíme životy nevinným ľuďom. Upraviť metodiky ako o to žiadame, je možné aj bez zmeny zákonov. Verím, že minister vnútra a prezident Policajného zboru urobia správnu vec a tým prakticky okamžite zlepšia stav spravodlivosti na Slovensku,“ uzavrel europoslanec Martin Hojsík.

Prečítajte si celé znenie otvoreného listu:

O mam

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices