chemicke zbrane
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia poskytne Ukrajine 500 miliónov eur na ťažké zbrane

Európska únia (EÚ) poskytne Ukrajine ďalších 500 miliónov eur na podporu armády počas ruskej invázie. Na stretnutí ministrov zahraničia organizácie G7 v Nemecku to povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že peniaze sú určené na kúpu ťažkých zbraní. Celková finančná podpora EÚ pre Ukrajinu sa tak zvýšila na dve miliardy eur, doplnil.

Borrell tiež vyjadril nádej, že sa diplomati z členských štátov EÚ, ktorí budú v pondelok rokovať, skoro dohodnú na embargu ruskej ropy, napriek tomu, že sú niektoré krajiny proti. „Musíme pochopiť špecifické okolnosti každého z 27 členských štátov. Ak však v pondelok nebude dohoda na úrovni veľvyslancov, keď sa ministri stretnú na zasadnutí Rady pre zahraničné veci, musia poskytnúť politický impulz,“ povedal.

Na stretnutí diplomatov G7 vo Weissenhause sú okrem Borrela predstavitelia z Nemecka, Spojeného kráľovstva, Kanady, Francúzska, Talianska, Japonska a Spojených štátov. Podľa Borrella plánujú hľadať ďalšie spôsoby, ako zvýšiť tlak na Rusko prostredníctvom ekonomických sankcií, medzinárodne izolovať Moskvu a čeliť dezinformáciám šíreným Ruskom. Pozvanie na stretnutie dostali aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a šéf diplomacie Moldavska Nicu Popescu.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices