internet
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Komisia navrhuje legislatívu pre boj so sexuálnym zneužívaním detí na internete

Európska komisia (EK) v stredu oznámila návrh na novú legislatívu pre boj proti šíreniu sexuálneho zneužívania detí na internete. Smernica by nútila spoločnosti pôsobiace v Európskej únii (EÚ) odhaľovať, nahlasovať a odstraňovať takýto materiál. V súčasnosti funguje systém dobrovoľného odhaľovania spomenutého obsahu, no podľa EK dostatočne nechráni deti, keďže mnohé spoločnosti nevykonávajú identifikačnú prácu.

Správy o sexuálnom zneužívaní detí v EÚ vzrástli z 23-tisíc v roku 2010 na viac ako milión v roku 2020. Podobný nárast je aj v globálnom meradle, keď hlásenia o takomto zneužívaní v období medzi rokmi 2014 – 2020 stúpli z milióna na takmer 22 miliónov a úrady identifikovali viac ako 65 miliónov snímok a videí so sexuálnym zneužívaní detí. Interpol tiež eviduje prudký nárast online distribúcie explicitných sexuálnych obrázkov detí počas pandémie ochorenia COVID-19. „Nielenže počet hlásení rastie, ale tieto hlásenia sa dnes týkajú mladších detí,“ varovala eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson.

Na základe nových pravidiel budú poskytovatelia internetových služieb musieť posúdiť riziko, či ich služby nebudú zneužité na šírenie detského pornografického materiálu alebo na grooming (nadviazanie dôverného vzťahu s mladistvými za účelom sexuálneho zneužitia, pozn. red.), a mali by navrhnúť opatrenia na zníženie takéhoto rizika. Ak príslušné orgány v krajinách EÚ po preskúmaní hodnotenia zistia, že existuje riziko zneužitia, budú môcť požiadať súd o vydanie príkazu na odhalenie.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Komisia je presvedčená, že nová smernica ponúkne silné záruky pre rešpektovanie súkromia a osobných údajov, hoci kritici tvrdia, že návrh by mohol spoločnostiam umožniť špehovať používateľov. Podľa EK akékoľvek preskúmanie bude anonymné a kroky na identifikáciu používateľov podniknú len v prípade zistenia potenciálneho zneužívania detí. Okrem toho by použitá technológia umožnila extrakciu akýchkoľvek iných informácií, ktoré sú potrebné na odhalenie zneužitia. Na lepšiu identifikáciu zneužívania tiež EK plánuje zriadiť špeciálne centrum zamerané na prípady sexuálneho zneužívania detí.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices