Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2022 - EC

I. Korčok: Vojna na Ukrajine neodsunula západný Balkán na vedľajšiu koľaj, práve naopak

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v pondelok, 16. mája 2022, zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Medzi hlavné témy rokovania patril vplyv vojenského konfliktu na Ukrajine na súčasné dianie na západnom Balkáne. „Nemôžeme dopustiť, aby váhanie v otázke rozširovania vytváralo v našom bezprostrednom susedstve na západnom Balkáne priestor pre destabilizačné vplyvy. Budúcnosť západného Balkánu je európska a dnes, viac ako kedykoľvek predtým, máme spoločnú zodpovednosť za začatie prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom. Musíme tak urobiť prv, než bude neskoro,“ vyjadril sa minister.

Ministri po prvýkrát od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine diskutovali o jeho dopadoch na región západného Balkánu. Zhodli sa, že teraz, v čase vojny proti Ukrajine, je silnejšie angažovanie EÚ na západnom Balkáne a potreba urýchlenia integračných procesov ešte naliehavejšie. „Vojna na Ukrajine neodsunula západný Balkán na vedľajšiu koľaj, práve naopak, zvýraznila našu zodpovednosť za jeho európske smerovanie,“ zdôraznil minister I. Korčok. „Je v našom záujme zabrániť, aby bola regionálna stabilita ohrozená. Za našu vlastnú neschopnosť učiniť pokrok v integračnom procese by sme tým zaplatili vysokú cenu,“ dodal šéf rezortu zahraničia.

Hlavnou témou zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci bola tiež pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine. Šéfovia diplomacií, za účasti ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu a ministerky zahraničných vecí Kanady Mélanie Jolyovej, rokovali o ďalších možnostiach podpory Ukrajine, či vyvodzovaní zodpovednosti voči páchateľom vojnových zločinov. Dôležitou témou bolo i preskúmanie možností pomoci Ukrajine pri exporte jej obilnín do sveta. Blokovanie ukrajinských prístavov Ruskom znemožňuje vývoz obilia mnohým krajinám sveta, čím ohrozuje ich potravinovú bezpečnosť a prispieva k vzniku potravinových kríz.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Predmetom rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ bola aj otázka európskej perspektívy Ukrajiny. „Ukrajinky a Ukrajinci musia mať víziu, že sa ich krajina stane členom EÚ. Ak v EÚ deklarujeme, že Únia je otvorená každej krajine, ktorá splní podmienky, tak to musí platiť aj pre nášho východného suseda. Európska budúcnosť Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ukrajine musí byť udelený kandidátsky status EÚ,“ uzavrel minister I. Korčok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices