Kožušinová farma, norky. PHOTO: Humánny pokrok

Rovnaké pravidlá v celej EÚ: ochranári spúšťajú kampaň za Európu bez kožušín

Ochranárske organizácie Humánny pokrok a Sloboda zvierat, ako členské organizácie koalície Eurogroup for Animals, na Slovensku spúšťajú zber podpisov v kampani za zákaz kožušinového priemyslu a predaja jeho výrobkov v celej Európskej únii. Na to, aby táto Európska občianska iniciatíva, s názvom Európa bez kožušín, uspela, potrebujú desiatky organizácií z celej EÚ vyzbierať počas najbližších 12 mesiacov aspoň 1 milión podpisov. Následne sa Európska komisia bude musieť zaoberať ich požiadavkou zákazu priemyselného chovu zvierat na kožušiny ako aj zákazu predaja kožušín z kožušinových fariem v celej EÚ.

Obe organizácie už na Slovensku proti kožušinovému chovu bojovali. Humánny pokrok v roku 2019 vyzbieral za jeho zákaz 77 000 podpisov a Sloboda zvierat ďalších 25 000. Národná rada následne zákaz kožušinových fariem na Slovensku schválila ústavnou väčšinou a účinnosť nadobudol v roku 2021 s výnimkami pre existujúce farmy do roku 2025. Slovensko sa vtedy stalo 14. krajinou na svete, ktorá kožušinový priemysel zakázala. Krátko na to prišli zákazy aj v Estónsku, Francúzsku, Taliansku a Írsku. Teraz ochranári žiadajú, aby rovnaké pravidlá začali platiť v celej EÚ a aby sa zakázal aj predaj výrobkov z týchto fariem.

„Kožušinový priemysel je špinavý, barbarský a zbytočný. 100 miliónov zvierat v ňom každý rok zomiera v plynových komorách, ubitím, či sťahovaním z kože zaživa, kvôli nezmyselným doplnkom ako sú brmbolce na čiapky či prívesky na telefón. Desaťtisíce ľudí na Slovensku v roku 2019 úspešne volali po jeho konci na Slovensku. Teraz máme jedinečnú príležitosť s kožušinovým priemyslom skoncovať v celej Európskej únii. Preto ľudí vyzývame, aby sa opäť postavili za bezbranné líšky, norky a činčily uväznené v týchto továrňach na smrť, aby opäť pridali svoj podpis a aby pomohli raz a navždy ukončiť nočnú moru kožušinového chovu,“ dodáva Martin Smrek z Humánneho pokroku.

„Slovensko bez kožušín sme už dosiahli – Slováci a Slovenky krutý kožušinový priemysel poslali na smetisko dejín pred troma rokmi, keď podporili petície Slobody zvierat a Humánneho pokroku a dali poslancom a poslankyniam silný mandát na zmenu. Nastal čas urobiť ďalší krok – k Európe bez kožušín. Že je kožušina out, dokazuje aj módny priemysel, za posledné roky prijali záväzok nepoužívať kožušiny desiatky svetových módnych značiek a ďalšie pribúdajú,“ dopĺňa Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Ochranárske organizácie upozorňujú na to, že kožušinový priemysel je nehumánny, neudržateľný a nebezpečný pre ľudské zdravie. Na kožušinových farmách nie je totiž možné zabezpečiť základné životné potreby divožijúcich zvierat ako sú norky a líšky. Tie sú držané v malých špinavých klietkach a v takýchto podmienkach sa doslova zbláznia. Pri výrobe kožušín sa používajú viaceré toxické chemikálie a kožušinový priemysel patrí do prvej päťky priemyselných odvetví, ktoré najviac znečisťujú pôdu ťažkými kovmi. Počas pandémie COVID-19 sa kožušinové farmy ukázali byť hrozbou pre verejné zdravie. Koronavírus sa v chovoch voľne šíril, mutoval, a následne sa prenášal naspäť na človeka, čo viedlo v roku 2020 k hromadnému usmrcovaniu miliónov norkov. V neposlednom rade je tento priemysel ohrozením biodiverzity. Kvôli únikom norkov amerických z kožušinových fariem boli tieto označené za invazívny druh, ktorý je hrozbou pre viacero miestnych druhov zvierat, vrátane norka európskeho.

Kampaň Európa bez kožušín nie je obyčajnou petíciou ale Európskou občianskou iniciatívou. To znamená, že keď sa jej podarí vyzbierať do 12 mesiacov 1 milión podpisov od občanov a občianok členských štátov EÚ, Európska komisia sa musí požiadavkami iniciatívy zaoberať a pripraviť formálnu odpoveď. Ochranárske organizácie sa tak pokúšajú zopakovať úspech kampane Koniec doby klietkovej, ktorej sa podarilo vyzbierať viac ako 1,4 milióna podpisov za zákaz klietkového chovu v celej EÚ a na základe ktorej sa Komisia rozhodla predložiť reguláciu, ktorá túto praktiku v Európe zakáže.

Na Slovensku môžu ľudia kampaň Európa bez kožušín podporiť svojim podpisom na stránke Humánneho pokroku alebo Slobody zvierat.

O mam

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices