klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Klimatická koalícia podporuje RePowerEU, ktorý má pomôcť prestať financovať ruskú agresiu

Environmentálne organizácie združené v Klimatickej koalícii podporujú návrh Európskej komisie RePowerEU, ktoré majú pomôcť prestať financovať vojenskú agresiu na Ukrajine, chrániť klímu a udržať peniaze za energie v slovenských regiónoch. Podľa koalície musí Slovensko vypracovať plán na jeho zabezpečenie, podporiť obnoviteľné zdroje energie a tiež energetické úspory. Informovala o tom koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová v tlačovej správe.

Organizácie žiadajú od jednotlivých ministerstiev vypracovanie akčného plánu s názvom Pripravení na zimu a stratégiu „Nezávislí na ruských fosílnych palivách“, ktoré by mali určiť to, ako by chcelo Slovensko ciele návrhu naplniť. Súčasťou by mala byť aj odborná diskusia s podnikateľským sektorom, ktorý by mal zahŕňať nielen fosílne závislý priemysel, ale aj odvetvia, ktoré prinášajú klimatické riešenia.

„Slováci a Slovenky majú záujem pripraviť sa zodpovedne na nadchádzajúcu zimu. Dokazuje to aj obrovský záujem ľudí o tepelné čerpadlá v programe Zelená domácnostiam, ktorej prostriedky z posledného kola sa vyčerpali za 11 minút. Vieme si predstaviť, že obyvateľov by štát mohol podporiť aj viac ešte tento rok, a to napríklad rozumným využitím 11 miliárd eur zo systému obchodovania s emisiami do roku 2030. Ďalšie úverové prostriedky by zasa mohli inšpirovať verejný, ale aj súkromný sektor, aby viac investovali do prípravy na túto zimu a nezávislosti od fosílnych palív zo zahraničia,” uviedol koordinátor Priateľov Zeme-CEPA Juraj Melichár.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Podľa Szabovej kroky z návrhu RePowerEU, ako je energetická efektívnosť a podpora obnoviteľných zdrojov energie Slovensko roky zanedbáva. „Teraz sa ukazuje, aké je to nebezpečné. Stali sme sa rukojemníkmi a finančnými podporovateľmi ruského agresora. Teraz sa musí slovenská vláda spojiť a konečne tento nepriaznivý trend otočiť. Riešenia máme, záujem tiež. Je to obnova budov, tepelné čerpadlá, veterné, solárne a geotermálne systémy, z ktorých zisky zostanú na Slovensku,” uzavrela Szabová.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

komisia

EK poskytuje Slovensku, Slovinsku, Estónsku, Francúzsku a Malte financovanie plánu REPowerEU

Európska komisia vyplatila  80,5 milióna eur Slovensku, 24,4 milióna eur Slovinsku, 18 miliónov eur Estónsku …

Consent choices