Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Energetická bezpečnosť si bude vyžadovať posilnenie solidarity a spolupráce

Kredibilita Ruska ako stabilného dodávateľa energií a dôvera vo vzájomne výhodnú spoluprácu je v dôsledku jeho neustáleho vyhrážania sa európskym štátom a praktického obmedzovania dodávok surovín výrazne poškodená.

Nejde pritom pritom len o udalosti po začatí neodôvodnenej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Výrazné výkyvy a obmedzovanie dodávok plynu do Európy sa začali už priebehu letných mesiacov minulého roka. Počas zimného obdobia, tesne pred Vianocami, tiež Rusko bezdôvodne zastavilo dodávky plynu prostredníctvom jedného z kľúčových plynovodov Jamal – Európa.

Európska únia sa preto na súčasnú situáciu a pokračujúce vydieranie z ruskej strany mohla už nejaký čas pripravovať,“ uviedla europoslankyňa. Nedávne zastavenie dodávok do Poľska a Bulharska, ako dôležitých tranzitných krajín, ako aj obmedzenie dodávok plynu po obsadení jednej z odovzdávacích staníc na ukrajinskom území ruskou armádou, však je nevyhnutné považovať za ďalšie z výstražných precedensov.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Energetickú bezpečnosť je v súčasnosti možné zaistiť len prostredníctvom európskej solidarity a prehĺbenia vzájomnej spolupráce v tejto oblasti. Pri spoločnej koordinácii na to aj vďaka energetickej únii už máme vytvorené konkrétne nástroje,“ uzavrela Monika Beňová. Európsky parlament sa bude otázkami ohľadom dodávok energetických surovín a energetickej bezpečnosti zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices