simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021

Šimečka: Štát nemôže trvalé opatrenie financovať dočasnou daňou

Daňový bonus Igora Matoviča, ktorý by mal podľa prepočtov stáť slovenský štátny rozpočet približne 1,2 miliardy eur, by nemal byť financovaný dočasnou daňou, ktorej výnos sa odhaduje na 300 miliónov, myslí si predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

„Igor Matovič nemôže úplne rozvrátiť štátny rozpočet, len aby naplnil svoje fixné túžby. Trvalé opatrenie nemôže byť financované dočasnou daňou, tomu rozumie každý človek so zdravým rozumom, asi iba okrem neho,“ uviedol Šimečka. Výnosy zo zdanenia rafinérie Slovnaft idú navyše podľa neho v protiklade so snahou celej Európskej únie nebyť závislý na ruskej rope. „Nemôžeme chcieť na jednej strane znížiť závislosť od ruských energií a na druhej strane postaviť dlhodobé rozdávanie peňazí na zvýsenom profite z nich,“ doplnil Šimečka.

Podľa podpredsedu PS a europoslanca Martina Hojsíka má Slovaft kvôli vojne na Ukrajine mimoriadne zisky a Slovensko by mu na ne malo uvaliť omnoho vyššiu, ako Matovičom navrhovanú 30%-nú daň. „Slovnaft zarába na vojne, ale tieto nadmerné zisky patria ľuďom ohrozeným energetickou chudobou. Mali by sme masívne podporiť energetickú efektívnosť rodinných a bytových domov, čím by sme nielen znížili účty za energie, ale aj energetickú závislosť na Rusku, vytvorili by sme pracovné miesta, ušetrené peniaze by zostali ľuďom v peňaženkách a v neposlednom rade by to pomohlo aj planéte,“ vysvetlil Hojsík.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices