Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Slovensko si váži pomoc a solidaritu Švajčiarska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok minulý týždeň rokoval s Ignaziom Cassisom, úradujúcim prezidentom Švajčiarskej konfederácie a ministrom zahraničných vecí.

„Slovensko si váži solidaritu Švajčiarska s krajinami, ktoré v súčasnosti čelia veľkému náporu vojnových utečencov. Za dôležitú považujem tiež skutočnosť, že naše krajiny patria do skupiny štátov, ktoré iniciovali začatie vyšetrovania zločinov v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom,“ uviedol Ivan Korčok.

Ministri diskutovali aj o vzťahoch medzi Švajčiarskom a EÚ, ktoré sú veľmi blízke, intenzívne a vychádzajú zo spoločných hodnôt, silného obchodného a investičného prepojenia vyše 120 bilaterálnymi dohodami. „So Švajčiarskom nás spája okrem iného aj viac ako 20-tisíc občanov SR a aj ich sa pochopiteľne dotýka otázka ďalšieho nastavenia vzťahov medzi EÚ a Švajčiarskom. Dobre nastavenými vzťahmi sa im jednoznačne uľahčia možnosti štúdia, práce a života vo Švajčiarsku,“ doplnil minister.

Informoval, že 41 miliónov EUR zo švajčiarskeho príspevku pre 13 členských krajín EÚ použijeme v oblastiach vzdelávania, zdravotníckeho výskumu a biodiverzity v spojení s udržateľným turizmom. Prioritou Slovenska je využiť tieto zdroje na posilnenie švajčiarsko-slovenských vzťahov vo veľmi úzko vymedzených oblastiach.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Slovensko je pripravené intenzívnejšie spolupracovať so Švajčiarskom aj v oblastiach súvisiacich s klimatickými zmenami či trvalo udržateľným rozvojom. Ďalšími témami rozhovoru partnerov boli európska perspektíva pre krajiny západného Balkánu, energetická bezpečnosť a možnosti ďalšieho posilňovania slovensko-švajčiarskych vzťahov či rozvoj spolupráce v medzinárodných organizáciách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices