Lagarde
Kandidátka na post prezidentky ECB Christine Lagarde. PHOTO: © European Union-EP.

Šéfka Európskej centrálne banky naznačila zvýšenie úrokov v júli

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová na blogu na internetovej stránke banky poskytla doteraz najjasnejší signál, že predstavitelia európskej menovej politiky majú v úmysle zvýšiť úroky už v júli, aby zabrzdili rastúcu infláciu. Lagardeová v pondelok napísala, že očakáva ukončenie nákupov aktív „na úplnom začiatku tretieho kvartálu“. „To nám umožní na našom zasadaní v júli odštartovať rast úrokov,“ dodala.

ECB sa omeškáva za inými centrálnymi bankami vo svete pri zvyšovaní úrokov, ktorého cieľom je boj proti inflácii. Spotrebiteľské ceny sa zvýšili po tom, ako sa krajiny zotavili z pandémie ochorenia COVID-19. Rast cien sa potom ešte zhoršil, pretože ruská vojna na Ukrajine posunula vyššie ceny energií a potravín.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

V eurozóne spotrebiteľské ceny v apríli medziročne stúpli o 7,4 percenta. Lagardová však uviedla, že nie je jasné, či neskôr budú nasledovať ďalšie zvyšovania úrokov, pretože „šoky na strane ponuky z krátkodobého hľadiska spomaľujú ekonomický rast“, takže banka bude musieť pozorne sledovať meniace sa hospodárske podmienky.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices