Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Únia bude pokračovať v rozsiahlych investíciách na podporu vojnou ničenej Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyhlásila, že vojna na Ukrajine by sa mala skončiť „strategickým zlyhaním“ krajiny, ktorá zaútočila. Zároveň sľúbila, že Európska únia (EÚ) bude pokračovať v rozsiahlych investíciách na podporu vojnou ničenej Ukrajiny.

Šéfka EK na Svetovom ekonomickom fóre v utorok uviedla, že okrem ekonomických sankcií uvalených na Rusko a vojenskej pomoci poskytovanej Ukrajine Európska únia navrhuje aj makroekonomickú pomoc v sume viac ako 10 miliárd eur. Ide o najväčší balík pomoci ponúknutý tretej krajine v histórii bloku.

EÚ „mobilizuje celú našu ekonomickú silu“ a „budeme, ruka v ruke, pomáhať Ukrajine vstať z popola“, uviedla Ursula von der Leyenová. Dodala, že cieľom rekonštrukčnej snahy by mala byť modernizácia ukrajinskej správy. Bude to potrebné, ak krajina chce v budúcnosti vstúpiť do EÚ. Poznamenala, že reformy by mali „pevne ustanoviť vládu zákona a nezávislosť ukrajinského súdnictva“ a pomôcť riešiť korupciu.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices