Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Rada prijala dočasnú liberalizáciu obchodu s Ukrajinou, odsúhlasila aj zvýšenie pomoci

Rada Európskej únie (EÚ) v utorok prijala nariadenie umožňujúce dočasnú liberalizáciu obchodu a iné obchodné úľavy v súvislosti s určitými ukrajinskými výrobkami.

Ako informuje na svojej webstránke, krok znamená, že na obdobie jedného roka sa odstránia clá týkajúce sa dovozu priemyselných výrobkov, ovocia a zeleniny, poľnohospodárskych výrobkov a spracovaných poľnohospodárskych výrobkov, ako aj antidumpingové clá na dovoz pôvodom z Ukrajiny. Pozastavené tiež bude uplatňovanie spoločných pravidiel na import s ohľadom na dovoz s pôvodom na Ukrajine. Opatrenia, ktoré sa začnú uplatňovať dňom nasledujúcim po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, umožnia únii značne podporiť hospodárstvo Ukrajiny, ktorá čelí invázii Ruska.

Rada tiež prijala dve pomocné opatrenia v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF), ktorý umožní EÚ ďalej podporiť schopnosti a odolnosť ukrajinských ozbrojených síl pri obrane Ukrajiny. Už štvrtá tranža pomoci vo výške 500 miliónov eur pozostáva zo 490 miliónov eur na vojenské vybavenie a 10 miliónov eur na pokrytie poskytovania vybavenia a potrebného materiálu, ako sú osobné ochranné prostriedky, súpravy prvej pomoci a palivo. Celková pomoc EÚ zmobilizovaná v rámci EPF tak už dosiahla dve miliardy eur.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices