obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na posilnenie obranných spôsobilostí EÚ pôjde takmer miliarda eur z obranného fondu

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že v rámci Európskeho obranného fondu bude pripravených 924 miliónov eur na posilnenie obranných spôsobilostí Európskej únie (EÚ). Ako uvádza výkonný orgán EÚ na svojom oficiálnom webe, týždeň po spoločnom oznámení o nedostatkoch v investíciách do obrany Komisia odblokuje tieto finančné prostriedky na spoločné a lepšie investície do strategických obranných spôsobilostí.

Spomenutý program taktiež zavádza sériu nových nástrojov na podporu inovácií v oblasti obrany. Vystupovať bude pod názvom Schéma EÚ pre inovácie v oblasti obrany (EUDIS), o ktorom už Komisia informovala 15. februára.

„Rozhodli sme sa zmobilizovať miliardu eur z rozpočtu EÚ na rozvoj spoločných obranných projektov. V našom novom bezpečnostnom kontexte tieto investície prispejú k preklenutiu európskej obrannej priepasti,“ povedal komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Spúšťame tiež schému inovácií v oblasti obrany v hodnote dvoch miliárd eur, aby sa Európa stala centrom inovácií v oblasti obrany,“ doplnil.

Viac..  Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme Colného kódexu EÚ

(SITA)

O mam

Consent choices