Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan. PHOTO: © European Union.

TURECKO: Erdogan trvá na blokovaní vstupu Švédska a Fínska do NATO

ISTANBUL – Turecký prezident má stále v úmysle blokovať vstup Fínska a Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Recep Tayyip Erdogan povedal novinárom, že stretnutia s fínskymi a švédskymi delegáciami tento týždeň neboli „na očakávanej úrovni“ a krajiny nepodnikli žiadne kroky na zmiernenie bezpečnostných obáv Turecka.

„Pokiaľ je Tayyip Erdogan na čele Tureckej republiky, nemôžeme povedať ‘áno’ krajinám, ktoré podporujú terorizmus, aby sa pripojili k NATO,“ povedal podľa novín Hürriyet v lietadle po sobotňajšej návšteve Azerbajdžanu. Odkázal pritom na rozhovor člena sýrskej kurdskej administratívy na severovýchode Sýrie Saliha Muslima vo švédskej štátnej televízii v deň, keď sa konalo stretnutie delegácií. Podľa jeho slov je to dôkaz švédskej podpory kurdských militantov v Sýrii, ktorých Ankara považuje za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá voči Turecku vedie od 80. rokov povstanie.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Erdogan vyhlásil, že severské krajiny nie sú úprimné a predstierajú. Zaviazal sa, že nedovolí vstup krajinám, ktoré „chovajú teroristov na prsiach, kŕmia teroristov na kolenách“. Zo spáchania rovnakej „chyby“ podporovania terorizmu obvinil aj Nemecko, Francúzsko a Holandsko.

Turecký prezident tiež povedal, že v pondelok bude telefonovať s lídrami Ukrajiny a Ruska.

(SITA/AP).

O red

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices