vlajky EÚ
PHOTO: redakcia/dub.

Zrýchľuje sa tempo rozširovania EÚ. Môže za to ruská agresia

Tempo rozširovania Európskej únie sa výrazne zrýchli. Nielen udelenie štatútu kandidátskej krajiny, ale aj začatie prístupových rokovaní. Môže za to ruská agresia a žiadosti krajín, ktoré chcú a vyznávajú európske hodnoty. Ak budeme podľa našich europoslancov aj naďalej odďaľovať proces rozširovania, môže svoj vplyv uplatňovať Rusko alebo Čína.

Ukrajina, Albánsko, Srbsko, Čierna hora, Severné Macedónsko. To sú najhorúcejší kandidáti, aby sa s nimi začali prístupové rokovania do Európskej únie. „Žiaľ otázka rozširovania Európskej únie bola dlhodobo odsúvaná a v súčasnosti sme sa prebudili v rámci tejto obrovskej agresie, ktorú vnímame na Ukrajine,“ vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann.

Europoslanaci chcú od Rady, aby čo najrýchlejšie začala napríklad formálne prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom. „Pre mňa osobne je kľúčová tá otázka, či Ukrajina dostane v júni na samite Európskej únie status kandidátskej krajiny,“ vyjadril sa podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. To ešte nebude znamenať, že sa Ukrajina stane členom. Celý proces môže trvať roky, podobne ako s Tureckom, ktoré tento status dostalo ešte v roku 1999 a prístupové rokovania sa začali o šesť rokov neskôr.

„24. február, ruský útok na Ukrajinu zmenil nielen svet v tom širšom zmysle, ale hlavne Európu a európsku bezpečnosť,“ vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík. „Keď nebude Európska únia pôsobiť napríklad na Balkáne alebo na Ukrajine, bude tam pôsobiť Čína alebo Rusko, čo je pre nás bezpečnostné riziko,“ dodal europoslanec Michal Wiezik.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Europoslanci tiež hovoria, že vstup máme umožniť až vtedy, keď na to bude pripravená aj Európska únia. Lenže dať uchádzačom status kandidátskej krajiny je už silný politický odkaz. „Predstavme si, keby dnes vstúpila Ukrajina do Európskej únie, tak by to malo obrovské následky napríklad na fungovanie kohéznej politiky, vôbec na disponibilitu peňazí z takzvaných eurofondov, ktoré by mohla v podstate pohltiť Ukrajina sama,“ vyjadril sa europoslanec Róbert Hajšel. „Aby v tesnej blízkosti Európskej únie sa nachádzali krajiny, ktoré budú stabilné, bezpečné a prosperujúce, pretože len to nám zabezpečí mier v Európe,“ dodal europoslanec Peter Pollák.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Najsilnejšia frakcia Európskeho parlamentu, Európska ľudová strana, má za sebou dôležitý kongres pred európskymi voľbami. …

Consent choices