energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

I. Brocková na Konferencii o budúcnosti Európy: Sila EÚ spočíva v jednote jej členských štátov

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková v pondelok vystúpila v panelovej diskusii na tému EÚ vo svete a migrácia v rámci záverečnej hodnotiacej konferencie ku Konferencii o budúcnosti Európy.

„Sila EÚ spočíva v jednote jej členských štátov. Čím bude EÚ vnútorne silnejšia, tým silnejšia môže byť aj jej zahraničná politika a tým lepšie bude jej miesto vo formujúcom sa novom svetovom poriadku,“ uviedla štátna tajomníčka a pripomenula aj postavenie EÚ vo vzťahu k ozbrojenému konfliktu na Ukrajine. „Vojna na Ukrajine dodáva potrebe vnútornej jednoty naliehavosť a treba povedať, že EÚ je v otázke Ukrajiny súdržná a je aj navonok takto vnímaná. Jednoznačnú zhodu sme našli napríklad aj pri zdieľaní zásobníkov plynu za účelom pokrytia prípadných výpadkov dodávok z Ruska.“

Vo svetle konfliktu na Ukrajine sa diskusia venovala aj otázke obrany a bezpečnosti a tým súvisiacemu návrhu Konferencie o budúcnosti Európy vytvoriť spoločnú armádu EÚ. „Garantom bezpečnosti nášho kontinentu je NATO. Nesnažme sa ho nahradiť, nechcime robiť Európu vojensky a bezpečnostne autonómnou. To by nás stálo enormné finančné prostriedky a tie dokážeme investovať inde. Sústreďme sa na pokrok v zefektívňovaní procesov koordinácie a spolupráce medzi EÚ a NATO a zároveň zlepšujme spoluprácu navzájom vnútri EÚ,“ vyhlásila štátna tajomníčka.

Viac..  Komisia prijíma opatrenia na podporu biotechnológie a biovýroby v EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices