polnohospodar
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Agropotravinársky obchod EÚ vykázal v prvých dvoch mesiacoch roka silný rast

Celková hodnota agropotravinárskeho obchodu v Európskej únii bola vo februári tohto roka na úrovni 28,3 miliardy eur. Ako informuje oficiálna stránka Európskej komisie, v porovnaní s tým istým mesiacom vlaňajška to predstavuje nárast o 18 %. Vývoz vzrástol o 11 % na 16,6 miliardy eur, zatiaľ čo dovoz stúpol o 30 % na 11,7 miliardy eur.

V prvých dvoch mesiacoch roku 2022 výrazne vzrástol vývoz do Spojeného kráľovstva a Spojených štátov amerických v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Export do Británie stúpol o 23 %, hlavne vďaka vínu, hydine a vajciam, a dosiahol hodnotu 6,6 miliardy eur. Vývoz do USA stúpol o 26 % a bol na úrovni 4 miliárd eur, najmä vďaka zvýšenému dopytu po nápojoch.

V prvých dvoch mesiacoch tohto roka vzrástol agropotravinársky dovoz z Veľkej Británie o 75 % a dosiahol celkovú hodnotu 2,1 miliardy eur. Podpísal sa pod to hlavne zvýšený dovoz liehovín a likérov. Značný nárast zaznamenal aj dovoz z Brazílie, k čomu prispel predovšetkým import sójových bôbov a múky. Počas tohto obdobia vzrástol aj dovoz z USA o 18 % a z Číny o 65 %.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Na druhej strane vývoz do Číny, tretej agropotravinárskej exportnej destinácie EÚ, v prvých dvoch mesiacoch tohto roka klesol o 836 miliónov eur čiže o 28 %. Bolo to spôsobené predovšetkým medziročným znížením vývozu bravčového mäsa do najľudnatejšej krajiny sveta. Pred vojenskou agresiou Ruska vzrástol dovoz z Ukrajiny v prvých dvoch mesiacoch roka viac ako dovoz z ktorejkoľvek inej krajiny. Medziročný nárast bol až 96-percentný.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Štúdia, v ktorej sa posudzuje potenciálny vplyv desiatich dohôd o voľnom obchode (nedávno uzavretých alebo …

Consent choices