heger
Eduard Heger, premiér SR /OĽaNO/. PHOTO: redakcia/red.

E. HEGER: Schválenie šiesteho balíka sankcií voči Rusku ukázalo jednotnosť Európskej únie

Kľúčovým výsledkom samitu EÚ je prijatie šiesteho balíka sankcií, čím sa ukázala aj jednotnosť Európskej únie, keďže k sankciám sa pridalo aj Maďarsko. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho samitu Európskej rady.

Jedná sa o embargo na ruskú ropu a ropné produkty. Toto embargo postihne 90 percent ruského dovozu a má preto veľký význam. Slovensko má spolu s Českou republikou a Maďarskom dočasnú výnimku na ropovod Družba,“ vyhlásil premiér. Ocenil, že partneri Slovenska v EÚ rozumejú, v akej situácii sa krajina nachádza, že je vo vnútrozemí bez prístupu k moru a ropu si nevie zabezpečiť iným spôsobom.

Heger priblížil, že súčasťou dohody je, že v prípade núdzovej situácie budú ostatné krajiny solidárne v dodávkach ropy a na Slovensko sa tak ropa dostane aj inak ako ropovodom Družba. „Vieme, že technológie, ktoré využívame, sú nastavené na ruskú ropu a ich premena bude potrebovať investície a čas,“ konštatoval.

Premiér priblížil, že súčasťou šiesteho sankčného balíka je aj odpojenie niektorých ruských bánk, napríklad aj banky Sberbank, od medzinárodného platobného systému SWIFT, tiež sa rozšíril sankčný zoznam o ďalšie osoby a sankcie postihnú aj ďalšie tri ruské médiá.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Predseda vlády okomentoval aj raňajšie stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, s ktorým diskutoval na viaceré témy, dominovala však energetika, keďže aj Francúzsko má vysoký podiel jadrovej energie, ktorá sa podieľa na výrobe elektriny. „Rozprávali sme o tom, ako nám vedia pomôcť pri zabezpečení alternatívneho jadrového paliva,“ ozrejmil premiér.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices