Poľsko, znak. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Europoslancov znepokojilo, že by Poľsko mohlo dostať prostriedky EÚ. O pár hodín neskôr sa tak stalo

Liberálna frakcia v Európskom parlamente Obnovme Európu vyzvala na urgentné vysvetlenie správ, že Európska komisia (EK) je pripravená uvoľniť miliardy eur pre poľskú vládu zo zdrojov na obnovu. To by znamenalo, že by Poľsko malo prístup k 36 miliardám eur v týchto fondoch napriek tomu, že vláda nezvrátila zmeny v súdnictve, ktoré Súdny dvor Európskej únie (EÚ) označil za nezákonné. Frakcia uviedla, že je znepokojená správami o dohode napriek tomu, že Poľsko „dôsledne porušuje zásady právneho štátu“.

Dolná komora poľského parlamentu minulý týždeň odhlasovala zrušenie disciplinárnej komory najvyššieho súdu, ktorú vláda využívala na suspendovanie sudcov za rozhodnutia alebo verejné vyhlásenia, ktoré sa jej nepáčili. Združenie sudcov a ľudskoprávne skupiny tvrdia, že zmeny sú len povrchné, pretože právomoci čoskoro zrušenej komory budú naďalej vykonávať sudcovia, ktorí sú fakticky politicky vymenovaní.

„Naša skupina naliehavo požaduje podrobné vysvetlenie od predsedníčky Európskej komisie Ursuly Von der Leyenovej. Nemali by sme akceptovať len malé, neadekvátne kozmetické zmeny vo vážne spolitizovanom právnom systéme Poľska výmenou za fondy EÚ. Nebudeme schopní postaviť sa autokratom v zahraničí tým, že budeme ukľudňovať tých, ktorí rozvracajú demokraciu doma,“ vyjadrila sa frakcia Obnovme Európu.

Disciplinárna komora vyšla Poľsko draho, pripomína agentúra AP. Súdny dvor udelil Poľsku rekordnú pokutu 1 milión eur denne za to, že ju nerozpustilo. Poľsku sa tiež zatiaľ nepodarilo získať 36 miliárd eur na obnovu, ktoré sú určené na reštartovanie ekonomík EÚ po pandémii. Vo štvrtok by Von der Leyenová mala navštíviť Varšavu a podpísať dohodu schvaľujúcu „míľniky“, ktoré musí Poľsko dosiahnuť na odblokovanie prostriedkov.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Európska komisia (EK) ale napokon už v stredu schválila poľský plán obnovy a odolnosti. Otvorila tým cestu uvoľneniu 23,9 miliardy eur v grantoch a a 11,5 miliardy eur v pôžičkách, napriek tomu, že niektorí europoslanci vyjadrili znepokojenie nad nedodržiavaním princípov právneho štátu v Poľsku. Dlho odkladané rozhodnutie musia do štyroch týždňov schváliť členské štáty Európskej únie (EÚ).

Komisia uviedla, že plán Poľska obsahuje „míľniky“, ktoré musí splniť, pokiaľ ide o nezávislosť súdnictva. Brusel uviedol, že je to životne dôležité pre dôveru investorov a na pomoc pri oživení ekonomiky krajiny. „Poľsko musí preukázať, že tieto míľniky sú splnené predtým, ako bude možné uskutočniť akékoľvek vyplatenie prostriedkov,“ uviedla vo vyhlásení EK. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vo štvrtok vycestuje do Varšavy, kde verejne oznámi daný krok.

Oznámenie prišlo po tom, čo liberálna frakcia europarlamentu Obnovme Európu v stredu vyzvala Komisiu na urgentné vysvetlenie správ, že je pripravená uvoľniť miliardy eur Varšave. Skupina uviedla, že je znepokojená informáciami o dohode napriek tomu, že Poľsko „dôsledne porušuje zásady právneho štátu“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices