farmar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia začala verejné konzultácie o manažmente živín

Európska komisia (EK) v piatok začala verejné konzultácie vo všetkých jazykoch Európskej únie (EÚ) o Akčnom pláne integrovaného manažmentu živín. Tie potrvajú do 26. augusta. Ako informuje na svojej webstránke, pomôže dosiahnuť cieľ Európskej zelenej dohody do roku 2030 znížiť straty živín o 50 percent a zabezpečiť, aby nenastalo ďalšie zhoršenie úrodnosti pôdy. Jeho cieľom je tiež stimulovať trhy so znovuzískanými živinami. Akčný plán oznámili v rámci stratégie v oblasti biodiverzity a stratégie Z farmy na stôl, ktorých cieľom je znížiť používanie hnojív aspoň o 20 percent a zároveň zvýšiť odolnosť potravinových systémov.

„Živiny sú nevyhnutné pre život, napriek tomu prítomnosť nadbytočných živín vo vzduchu, vode a pôde výrazne ovplyvňuje verejné zdravie, klímu a životné prostredie. Zníženie používania hnojív spôsobí, že Európa bude menej závislá od dovozu, vrátane dovozu z Ruska. Táto verejná konzultácia nám pomôže čerpať zo skúseností farmárov, priemyselných odvetví, organizácií občianskej spoločnosti a občanov, ako identifikovať hlavné faktory znečistenia živinami a spôsoby, ako ho riešiť a tiež ako stimulovať trhy so znovuzískanými živinami,“ vyjadril sa komisár pre životné prostredie, oceány a rybárstvo Virginijus Sinkevičius.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Živiny sa strácajú v celom potravinovom reťazci, vo vzduchu a vode, čo má negatívny vplyv na ľudské zdravie, životné prostredie a ekonomiku. V Európe už prebytočný dusík a fosfor v životnom prostredí prekračuje bezpečné planetárne hranice. Celkové environmentálne náklady spojené so znečistením živinami v Európe sa odhadujú na 70 až 320 miliárd eur ročne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

EK konzultácie: postupné rušenie ustanovení dočasného krízového a prechodného rámca pre štátnu pomoc

Európska komisia zaslala členským štátom na konzultáciu predbežný návrh na čiastočnú úpravu harmonogramu postupného rušenia …

Consent choices