Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

M. Klus na Globsecu: EÚ sa ako projekt mieru a bezpečnosti zavŕši až vstupom krajín západného Balkánu a Ukrajiny

„Je najvyšší čas vyslať jasný signál o európskej budúcnosti krajinám, ktoré zdieľajú naše hodnoty. O to viac, že ak chce byť Európska únia globálnym hráčom, musí byť v prvom rade rešpektovaným hráčom vo svojom bezprostrednom susedstve. Geopolitika nepozná vákuum. Buď priestor vyplní EÚ, alebo niekto iný, kto nemusí mať na demokraciu či dodržiavanie medzinárodného práva rovnaký názor. A to by bol veľmi nebezpečný vývoj. Pokrok v politike rozširovania, či už v prípade krajín západného Balkánu, Ukrajiny, ale tiež Gruzínska a Moldavska, si však vyžaduje jasnú a úprimnú podporu inštitúcií a členských štátov Únie. Nezabúdajme, že rozširovanie bolo vždy jednou z najúspešnejších politík EÚ a úspešný príbeh európskeho Slovenska to len potvrdzuje.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v piatok, 3. júna 2022 v Bratislave, počas konferencie GLOBSEC Bratislava Forum. V diskusnom paneli s názvom „Európska zodpovednosť v časoch krízy“ vystúpil štátny tajomník spolu s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, spolkovou ministerkou pre európske záležitosti a ústavu Rakúska Karoline Edtstadler, ministerkou pre európske záležitosti Fínskej republiky Tytti Tupurainen a štátnym tajomníkom pre EÚ Ministerstva zahraničných vecí Španielskeho kráľovstva Pascualom Ignaciom Navarrom Ríosom.

Partneri sa zhodli, že Európska únia správne vníma krajiny západného Balkánu, Ukrajinu, Gruzínsko aj Moldavsko ako súčasť európskej rodiny. Vzhľadom na pokračujúcu ruskú agresiu a šíriacu sa kremeľskú propagandu je podľa diskutujúcich súčasne nevyhnutné budovať dôveryhodnejší, predvídateľnejší a dynamickejší proces rozširovania EÚ. „Musíme stavať na tom, čo nás pri rozširovacom procese spája. V princípe sa všetci zhodujeme, že rozširovanie je strategický nástroj na transformáciu a stabilizáciu nášho susedstva. Toto by mal byť odrazový mostík pre všetky ďalšie rokovania. Najbližším míľnikom v rozširovaní EÚ by malo byť odporúčanie Európskej komisie k udeleniu kandidátskeho statusu Ukrajine a taktiež pokrok pri otvorení prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Zároveň dodal, že udelenie kandidátskeho statusu Ukrajine nie je v rozpore s urýchlením politiky rozširovania na západnom Balkáne a neznamená ani znižovanie spoločných európskych štandardov. „Nadšenie Ukrajiny treba vnímať ako impulz aj pre región západného Balkánu, keď naopak vidíme, že nadšenie z európskej integrácie vyprcháva a mení sa na únavu v napĺňaní potrebných reforiem. Preto musíme našim susedom vyslať jasný signál, že s nimi počítame. Ide o dôveryhodnosť EÚ urobiť správne rozhodnutie, ak krajiny splnia potrebné podmienky,“ uviedol M. Klus.

Na okraj medzinárodnej konferencie GLOBSEC uskutočnil štátny tajomník rezortu diplomacie SR M. Klus dvojicu bilaterálnych stretnutí. So štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí, Európskej únie a spolupráce Španielskeho kráľovstva Pascualom Ignaciom Navarrom Ríosom diskutovali nielen o možnostiach pokroku v eurointegračnom procese, ale aj o vojne na Ukrajine a slovensko-španielskych bilaterálnych vzťahoch. Hlavnými témami stretnutia s ministerkou pre európske záležitosti Fínskej republiky Tytti Tupurainen boli implementácia záverov Konferencie o budúcnosti Európy a hybridné hrozby v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices