Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

EK navrhla presun 26,2 milióna eur plánovaných pre Rusko a Bielorusko do posilnenia spolupráce s Ukrajinou a Moldavskom

Európska komisia (EK) navrhla presunutie 26,2 milióna eur z Nástroja susedstva a rozvojovej a medzinárodnej spolupráce, pôvodne určených na roky 2021 – 2027 pre programy Interreg NEXT s Ruskom a Bieloruskom, do rovnakých programov s Ukrajinou a Moldavskom.

Toto financovanie by mohlo konkrétne podporiť rozvoj zdravotných služieb, posilnenie inštitucionálnej kapacity ukrajinských a moldavských verejných úradov, rozvíjať vzdelávacie a výskumné projekty alebo financovať schémy sociálnej inklúzie a pracovné školiace programy pre utečencov.

V dôsledku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine a v súlade s opatreniami, ktoré prijala Európska únia, Komisia v marci 2022 prerušila spoluprácu s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom v rámci programov cezhraničnej spolupráce Nástroja susedstva (ENI CBC) a tiež v programe medziregionálnej spolupráce v oblasti Baltského mora. Štyri cezhraničné medziregionálne programy zahŕňajúce Ukrajinu a Moldavsko, Maďarsko/Slovensko/Rumunsko/Ukrajina, Poľsko/Ukrajina, Rumunsko/Moldavsko a Rumunsko/Ukrajina, a dva medzinárodné programy (Danube Transnational Programme a Interreg NEXT Black Sea Basin) vďaka tomu v roku 2022 získajú o 68 % vyššie financovanie.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices