Ukrajina, návšteva Ursuly von der Leyen. PHOTO: © European Union 2022

Európska únia sa v nových sankciách zamerala na ruských dôstojníkov

Európska únia (EÚ) sa vo svojom najnovšom kole sankcií zamerala na ruských armádnych dôstojníkov spájaných s páchaním zverstiev na Ukrajine, vrátane veliteľov obvinených z vojnových zločinov v Buči a počas obliehania Mariupoľa.

Únia zmrazila majetok 65 ľudí a uvalila na nich cestovné zákazy. Blok sa tak už v súvislosti s ruským konaním na Ukrajine od roku 2014 zameral na takmer 1 160 ľudí, vrátane prezidenta Vladimira Putina, prokremeľských oligarchov a ďalších vysokých predstaviteľov. Na sankčný zoznam pribudli aj plukovník Azatbek Omurbekov a generálplukovník Michail Mizincev, známy ako „mäsiar z Mariupoľa“, informovala v piatok únia.

Omurbekov podľa EÚ „velil svojej jednotke a dostal prezývku „mäsiar z Buče“ pre priamu zodpovednosť za vraždy, znásilňovanie a mučenie v Buči“. Mizinceva zase vinia z „organizácie bombardovania mesta Mariupoľ, ktoré zabilo tisíce civilistov, vrátane bombardovania mariupoľskej pôrodnice a divadla, pričom zahynuli stovky detí“. Podľa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices