Mobil, nabíjačky. PHOTO: ©European Union 2020 - Source: EP

Europarlament a Rada sa dohodli na spoločnej nabíjačke pre prenosné elektronické zariadenia

Do októbra 2024 bude USB-C spoločným nabíjacím portom pre všetky malé a stredne veľké prenosné elektronické zariadenia na území Európskej únie (EÚ). V utorok sa na tom dohodli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ. Predbežná dohoda o zmenenej a doplnenej smernici o rádiových zariadeniach stanovuje jednotné riešenie nabíjania určitých elektronických zariadení, ktoré je cieľom širšieho úsilia eurobloku o väčšiu udržateľnosť produktov, zníženie elektronického odpadu a zjednodušenie životov spotrebiteľov. Parlament o tom informuje na svojej webstránke.

Na základe nových pravidiel spotrebitelia nebudú potrebovať rôzne nabíjačky pri kúpe nových zariadení a vystačia si už len s jednou pre všetky. Bez ohľadu na výrobcu budú mobilné telefóny, tablety, čítačky kníh, slúchadlá, digitálne fotoaparáty, ručné konzoly na videohry či prenosné reproduktory nabíjateľné cez kábel port USB-C. Do 40 mesiacov od nadobudnutia účinnosti sa pravidlám budú musieť prispôsobiť aj notebooky. Harmonizovaná je tiež rýchlosť nabíjania pre zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, čo používateľom umožňuje nabíjať ich zariadenia rovnakou rýchlosťou s akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou, uvádza sa v správe EP.

Nové pravidlá stanovujú, aby boli nové zariadenia vybavené jasnými informáciami o charakteristike nabíjania, čo má spotrebiteľom uľahčiť zisťovanie kompatibility existujúcich nabíjačiek. Zákazníci si tiež budú môcť vybrať, či chcú kúpiť nové zariadenie s nabíjačkou alebo bez nej. Tieto nové povinnosti povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na nepotrebných nákupoch nabíjačiek. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú približne 11-tisíc ton elektronického odpadu ročne.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Vzhľadom na čoraz rozšírenejšiu technológiu bezdrôtového nabíjania bude Európska komisia oprávnená vypracovať takzvané delegované akty týkajúce sa interoperability nabíjacích riešení.

Parlament a Rada musia dohodu ešte formálne schváliť. Do platnosti vstúpi 20 dní po zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ a jej ustanovenia sa začnú uplatňovať po 24 mesiacoch. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na výrobky uvedené na trh pred dátumom uplatňovania.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Spoločná nabíjačka šetrí peňaženku spotrebiteľa aj životné prostredie

Výbor Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa posunul ďalej návrh zákona o plánovanej …

Consent choices