Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EP: Právo na bezpečné a legálne umelé prerušenie tehotenstva musí byť zaručené

Europoslanci odsudzujú zhoršenie sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv žien na celom svete, a to aj v USA a niektorých krajinách EÚ, a vyzývajú na bezpečný prístup k interrupciám.

Po rozprave v pléne v stredu prijali poslanci vo štvrtok uznesenie 364 hlasmi za, 154 proti a 37 poslancov sa zdržalo hlasovania, pričom pripomenuli Najvyššiemu súdu Spojených štátov amerických, že je nevyhnutné potvrdiť prelomový prípad Roe v Wade (1973), ktorý chráni právo na umelé prerušenie tehotenstva v ústave USA.

Naliehavo vyzývajú prezidenta USA Bidena a jeho administratívu, aby zabezpečili prístup k bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva. Poslanci opätovne vyzývajú texaskú vládu, aby urýchlene zrušila zákon Senátu č. 8 a vyzvali niektoré ďalšie štáty USA s podobnými zákonmi, aby zosúladili svoje právne predpisy s medzinárodne chránenými ľudskými právami žien.

Zákazy a iné obmedzenia umelého prerušenia tehotenstva neúmerne postihujú ženy žijúce v chudobe, pričom poslanci zdôrazňujú, že ženy, ktoré si z dôvodu finančných alebo logistických prekážok nemôžu dovoliť cestovať na kliniky reprodukčného zdravia v susedných štátoch alebo krajinách, sú vystavené väčšiemu riziku, že podstúpia nebezpečné a život ohrozujúce zákroky.

Globálne dôsledky zákazu umelého prerušenia tehotenstva v USA

Poslanci sú hlboko znepokojení možnými dôsledkami na globálnej úrovni, ak dôjde k zvráteniu rozsudku v prípade Roe v Wade. Zdôrazňujú, že krajiny, ktoré sú vo veľkej miere závislé od pomoci USA pre ich programy verejného zdravia, by mohli zrušiť svoj záväzok týkajúci sa poskytovania umelého prerušenia tehotenstva a iných reprodukčných práv. Európska služba pre vonkajšiu činnosť, Komisia a všetky krajiny EÚ by mali kompenzovať akékoľvek možné zníženie financovania sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv zo strany USA na globálnej úrovni a dôrazne presadzovať a uprednostňovať všeobecný prístup k bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva vo svojich vonkajších vzťahoch. Parlament navrhuje, aby sa zdravotníckym pracovníkom, ktorí riskujú právne alebo iné formy prenasledovania, ponúklo bezpečné útočisko.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Krajiny EÚ musia dekriminalizovať umelé prerušenie tehotenstva

Poslanci tiež naliehajú na členské štáty EÚ, aby dekriminalizovali a odstránili prekážky bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva a nediskriminačnému prístupu k službám sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv. Zdravotnícky personál by nemal ženám odopierať prístup k interrupcii na základe náboženského presvedčenia a svedomia, pretože to môže ohroziť život pacientiek.

Súvislosti

Najvyšší súd USA by mohol hlasovať za zrušenie celoštátnej zaručenej ochrany práva na umelé prerušenie tehotenstva. To by umožnilo každému štátu USA rozhodnúť o obmedzení alebo zákaze interrupcií. Takmer všetky úmrtia spôsobené nebezpečnými interrupciami sa vyskytujú v krajinách, v ktorých je umelé prerušenie tehotenstva veľmi obmedzené. Ak by zákaz nadobudol účinnosť, odhaduje sa medziročný vzrast počtu úmrtí matiek v USA v dôsledku nebezpečných interrupcií o 21 %.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament chce právo na interrupciu v Charte základných práv EÚ

Europoslanci opätovne dôrazne odsudzujú zhoršenie v oblasti práv žien a sexuálneho a reprodukčného zdravia a …

Consent choices