bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík: Budem žalovať RTVS za nesprístupnenie informácií o odmenách pre V. Chuguryana

Europoslanec Vladimír Bilčík je rozhodnutý žalovať verejnoprávnu televíziu, prečítajte si jeho vyjadrenie:
„Podobne ako predseda výboru pre kultúru a médiá som si pred viac ako mesiacom vypýtal informáciu o odstupnom pre bývalého šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana. Chcel som si overiť informáciu, ktorá kolovala v kuloároch – či naozaj dostal pri odchode zo zdevastovaného spravodajstva našej verejnoprávnej televízie zlatý padák vo výške ročného platu. Ak by to bola pravda, išlo by o nehoráznosť najhrubšieho zrna. Je nemysliteľné, aby sme sa všetci skladali tomuto neúspešnému manažérovi na ročné prázdniny v komforte.
 
RTVS mi informáciu nesprístupnila, a tak som sa odvolal na Radu RTVS, ktorá mi ju taktiež odmietla sprístupniť z podobne pochybných dôvodov – ochrany osobných údajov. Neplánujem sa s tým zmieriť a toto rozhodnutie napadem v najbližších dňoch na súde. Som presvedčený, že verejný záujem i právo sú na mojej strane a na strane širokej verejnosti. 
 
Infozákon sme na Slovensku prijali presne pre takéto prípady – aby sme dokázali odhaliť, či si vysokopostavení politickí nominanti a funkcionári s platom z verejných zdrojov neulievajú nezaslúžené odmeny z peňazí nás všetkých. Súdy už mnohokrát rozhodli, že odmena vysokopostavených funkcionárov platených z verejných zdrojov sa nedá utajovať ako osobný údaj a verejný záujem v takýchto prípadoch prevyšuje právo na súkromie. Preto verím, že so žalobou uspejem a nakoniec sa pravdu o Chuguryanovom odstupnom dozvieme všetci. 
 
Už teraz si však musíme dať pozor na jednu vec – takéto rozhodnutia sa nemohli udiať bez súhlasu riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka. Včera odmietol povedať, či Chuguryan odstupné dostal a v akej výške. A to chce pred parlament predstúpiť znova a pokúsiť sa o znovuzvolenie do funkcie riaditeľa RTVS. Pevne dúfam, že poslanci a poslankyne Národnej rady SR Rezníkovi ďalšiu šancu nedajú. 
 
V europarlamente nám záleží na tom, aby Slovensko malo kvalitné, slobodné a nezávislé verejnoprávne médiá. Ako europoslanec pôsobím od jesene 2019 v Monitorovacej skupine EP pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorá po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dôsledne dohliada na reformy v oblasti právneho štátu na Slovensku. Sloboda, nezávislosť a kvalita médií na Slovensku je jednou z hlavných tém našej monitorovacej práce.“
Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices