Festival Bauhaus. PHOTO: © European Union 2022

V Bruseli a v celej EÚ sa koná historicky prvý festival Nového európskeho Bauhausu

Vo štvrtok sa začal prvý festival venovaný Novému európskemu Bauhausu, ktorý organizuje Komisia. Festival Nového európskeho Bauhausu (NEB) bol vytvorený v spolupráci s komunitou NEB s cieľom prezentovať, osláviť a rozvinúť toto hnutie. Stojí na troch pilieroch, ktorými sú fórumveľtrh a festival. Fyzicky sa koná v Bruseli na Gare Maritime & Mont des Arts, no zároveň prebieha online.

Okrem bohatého programu v Bruseli je súčasťou festivalu aj viac ako 200 sprievodných podujatí, ktoré sa konajú po celej Európe a ktoré nezávisle organizujú partneri podujatia. Festival dnes v Ríme v Národnom múzeu umenia 21. storočia MAXXI o 13.00 SEČ oficiálne otvára predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová, so živým prenosom do Bruselu.

Fórum, veľtrh a festival v Bruseli

Fórum je trojdňová konferencia založená na participatívnych formátoch, od diskusií za okrúhlym stolom až po prednášky typu TED Talks. Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová, komisár Johannes Hahn a komisárky Marija Gabrielová, Elisa Ferreirová a Kadri Simsonová povedú diskusie z európskej perspektívy. Rečníkmi budú celosvetovo známe osobnosti vrátane popredných architektov, ako sú Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas a Stefano Boeri, významných svetových mien z oblasti umenia, ako sú Gerfried Stocker (Ars Electronica), zvukový umelec Emeka Ogboh, prezidentka nadácie MAXXI Giovanna Melandriová a spisovateľka a aktivistka Hilda Nakabuyová, a vedcov, ako sú napríklad Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso a Carlos Moreno (15-minútové mesto). Zúčastní sa tiež niekoľko popredných národných politikov, napríklad Elke van den Brandtová (belgická ministerka pre mobilitu v regióne Brusel – hlavné mesto), primátor Bruselu Philippe Close a primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Počas fóra sa 11. júna udelia prestížne ceny Nového európskeho Bauhausu v štyroch kategóriách NEB: obnovenie spojenia s prírodou; znovunadobudnutie pocitu spolupatričnosti; uprednostňovanie miest a ľudí, ktorí to najviac potrebujú, a formovanie obehového priemyselného ekosystému a podpora zohľadňovania životného cyklu. Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnia finalisti súťaže.

V rámci veľtrhu, ktorý je súčasťou festivalu, sa zdôrazňujú projekty v štýle NEB, ktoré zahŕňajú napríklad miestne občianske laboratóriá zamerané na priekopnícky výskum financovaný z programov EÚ, ako je Horizont Európa, teda prototypy, ktoré zlepšia udržateľnosť, inkluzívnosť a kvalitu našich každodenných zážitkov. Veľtrh je výsledkom spoločného úsilia: z 316 prijatých žiadostí bolo vybraných 100 projektov, ktoré budú v rámci NEB vystavené na pevných aj mobilných nosičoch (od elektrických bicyklov až po elektrické tuk-tuky) rozptýlených v centre Bruselu.

Poslednou zložkou je festival, ktorý je oslavou Nového európskeho Bauhausu pre všetkých. V rámci programu prebiehajúceho odo dneška do nedele v Mont des Arts v centre Bruselu si prídu na svoje milovníci tanca, inštalácií, divadla či hudobných vystúpení. Vystúpi napríklad populárna ukrajinská skupina Patsyki Z Franeka a Дeva, víťazka Music Moves Europe Awards za rok 2022. Súčasťou programu budú aj vedecké experimenty, workshopy zamerané na zhodnocovanie a mnoho iného. Na fóre sa zúčastnia aj umelci a osobnosti z oblasti kultúry.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Viac ako 200 sprievodných podujatí v celej Európe

Sprievodné podujatia organizované komunitou NEB v 25 krajinách zahŕňajú diskusie o obnoviteľných zdrojoch, inovačných technológiách, mestskom poľnohospodárstve, vývoji budov a mobilite šetrnej ku klíme, ako aj koncerty, tzv. laboratóriá nápadov a výstavy, ktoré sú uvedené na webovom sídle venovanom festivalu. Počas otváracieho ceremoniálu budú prebiehať telemosty s desiatimi z týchto sprievodných podujatí.

Vyjadrenie členov kolégia:

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Nový európsky Bauhaus umožňuje konkrétne zmeny v praxi – dosiahnutie našich cieľov v oblasti klímy a zlepšenie kvality života v našich mestách, obciach a regiónoch. Festival je úžasnou príležitosťou prehĺbiť diskusie a stretnúť sa s tými, ktorí budujú udržateľnú, inkluzívnu a krásnu budúcnosť.“

Komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová dodala: „Festival Nového európskeho Bauhausu, ktorý prepája vedu a inovácie s umením a kultúrou, predstavuje skvelú príležitosť na vytváranie sietí, výmenu inovačných projektov a nápadov a na to, aby sa Európska zelená dohoda dostala do popredia nášho záujmu. Spojí jednotlivcov zo všetkých sfér života, aby spoločne diskutovali a vytvárali budúcnosť, ktorá je udržateľná, inkluzívna a atraktívna.“

Komisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová vyhlásila: „V našom úsilí o udržateľné a atraktívne miesta potrebujeme zabezpečiť inkluzívnosť, a preto je ambíciou Nového európskeho Bauhausu dostať sa na všetky územia. Zároveň prináša pozitívnu energiu do nášho kolektívneho úsilia o lepšiu spoločnú budúcnosť!“

Súvislosti

Iniciatívu Nový európsky Bauhaus odštartovala predsedníčka Komisie von der Leyenová v septembri 2021. NEB dodáva kultúrny rozmer Zelenej dohode a urýchľuje zelenú transformáciu s hmatateľnými zmenami v praxi.

Festival prináša Európsku zelenú dohodu do centra nášho každodenného života. NEB je svojou podstatou transdisciplinárny: vyzýva architektov, návrhárov, umelcov, vedcov, inžinierov, remeselníkov a občanov, aby sa v rámci príprav na budúcnosť podelili o svoje odborné znalosti.

O mam

Odporúčame pozrieť

kino

EÚ napriek vojne na Ukrajine organizuje v Moskve filmový festival

V Moskve sa od 1. do 15. novembra pod mottom „Kino spája“ uskutoční Európsky filmový …

Consent choices