Víťazka diváckej ceny LUX 2022, Jasmila Žbanić. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Cenu publika LUX 2022 získal film Quo vadis, Aida?

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola odovzdala v stredu Európsku filmovú cenu publika LUX za rok 2022 filmu „Quo vadis, Aida?“ bosnianskej režisérky Jasmily Žbanić.

„Tento film je silným volaním po spravodlivosti pre ženy a matky Srebrenice, ktoré boli svedkami krutého zabitia viac ako 8 000 ich blízkych. Takéto hrozné zverstvá, tento zločin proti ľudskosti nesmie byť nikdy zabudnutý,“ uviedla predsedníčka Metsola na slávnostnom odovzdávaní cien, ktoré sa konalo v rokovacej sále Európskeho parlamentu v Štrasburgu. „Cena publika LUX je mostom medzi našou politickou prácou a tvorivou prácou filmových tvorcov v Európe. Filmy nominované na cenu publika LUX odrážajú prostredníctvom umenia emóciu boja za občianske práva, ľudské práva, spravodlivosť, demokraciu a slobodu,“ dodala.

Režisérka Jasmila Žbanić pri preberaní ceny povedala: „Keď som pripravovala film o genocíde v Srebrenici, myslela som si, že vojna v Bosne, v Chorvátsku, v našom regióne bola posledná v Európe. Bola som tak šokovaná, keď som zistila, že my, Európania, sme dovolili vojnu na Ukrajine. Vyzývam vás, aby ste našli spôsob, ako zastaviť vojnu na Ukrajine.“

Munira Subašić, ktorá prežila masaker v Srebrenici a je predsedníčkou asociácie Srebrenických matiek taktiež vystúpila pred europoslancami: „Na Ukrajine matky plačú hľadajúc kosti svojich synov. Prosím vás preto, aby ste zastavili vojnu na Ukrajine, aby čo najmenej matiek na svete muselo trpieť“.

Ďalšie dva filmy zaradené do užšieho výberu boli „Flee“ (Utiecť) dánskeho režiséra Jonasa Pohera Rasmussena, ktorý získal druhé miesto a „Great Freedom“ (Veľká sloboda) rakúskeho režiséra Sebastiana Meiseho, ktorý skončil tretí.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Prečítajte si viac o nominantoch Ceny publika LUX.

Víťazný film bol vybraný spojením verejného hlasovania a hlasovania poslancov Európskeho parlamentu, pričom hlas každej skupiny mal váhu 50%. Diváci mohli filmy ohodnotiť do 25. mája a poslanci do 7. júna.

O víťaznom filme

„Quo vadis, Aida?“ (Kam kráčas, Aida?) od bosnianskej režisérky Jasmily Žbanić vznikla v koprodukcii Bosny a Hercegoviny, Holandska, Rakúska, Francúzska, Poľska, Nórska, Nemecka, Rumunska a Turecka. Aida je tlmočníčkou pre mierové jednotky OSN v lete 1995 v Srebrenici. Jej rodina patrí medzi tisícky civilistov hľadajúcich útočisko v tábore OSN. Aida sa dozvedá, aký hrozný osud čaká jej rodinu a ľudí z tábora, ale môže urobiť niečo, aby to zastavila?

O mam

Consent choices