bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík: Spôsob zamestnávania redaktorov RTVS ohrozuje slobodu a nezávislosť verejnoprávneho spravodajstva

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) cez Centrálny register zmlúv zistil, že až dve tretiny redaktorov spravodajstva RTVS je možné okamžite prepustiť. Redaktori spravodajstva RTVS pracujú na pravidelne obnovované krátkodobé pracovné zmluvy, Pomer takýchto krátkodobých zmlúv voči dlhodobým pracovným dohodám za šéfa spravodajstva Chuguryana vzrástol. Takéto pracovné podmienky sú podľa Bilčíka trvalým ohrozením slobodnej a nezávislej novinárskej práce v spravodajstve RTVS.

Redaktorov, ktorí na tieto zmluvy pracujú, podľa Bilčíka nechráni Zákonník práce, nemajú teda nárok na sociálne zabezpečenie, výpovednú lehotu či poistenie v nezamestnanosti. Bilčíkov tím v marci 2022 prezrel množstvo spravodajských relácií RTVS a vybral mená ľudí, ktorí tvoria spravodajské príspevky, a majú tak najväčší vplyv na formovanie verejnej mienky. Ide najmä o redaktorov a moderátorov spravodajstva.
Identifikovali 106 ľudí, ktorých mená vyhľadali v Centrálnom registri zmlúv a zisťovali, či majú s RTVS krátkodobé, pravidelne obnovované zmluvy. „Zo 106 redaktorov a moderátorov spravodajstva malo až 71 osôb uzavreté krátkodobé zmluvy vo výškach, ktoré prezrádzajú, že ide o ich mzdu. Krátkodobé zmluvy v spravodajstve nenašiel môj tím len u 35 ľudí, čo naznačuje, že tí majú pracovný úväzok,“ vypočítava Bilčík.

Keď si Bilčíkov tím na jeseň 2021 cez infožiadosť vypýtal od RTVS informáciu o tom, na aké formy úväzkov zamestnáva ľudí v spravodajstve, po odvolaní sa na Radu RTVS získali údaj, že 62 ľudí pracuje na nejakú formu pracovného úväzku (pracovný pomer na dobu určitú alebo neurčitú) a 129 má nejakú formu iného kontraktu. Tieto čísla pomerovo sedia s tým, čo zistil Bilčíkov tím analytickou prácou s CRZ – že zhruba ⅔ redakcie pracuje na krátkodobé úväzky.

V období iných vedení RTVS zamestnávanie na krátkodobé zmluvy existovalo tiež, no ich pomer bol priaznivejší. Medializovaný bol údaj z obdobia roku 2018, keď z RTVS odišli veľké počty redaktorov – hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková vtedy poskytla verejnosti informáciu, že v spravodajstve RTVS aj po ich odchode pracuje „97 interných redaktorov a 141 externých spolupracovníkov.“ Pomer medzi nimi bol vtedy 40:60, teraz sa zmenil na 30:70. Od roku 2018 sa teda pomer trvalo zamestnaných redaktorov ďalej zhoršoval.

Podľa Bilčíkových zistení boli krátkodobé zmluvy boli jedným z nástrojov, ktorým bývalé vedenie spravodajstva vytváralo nátlak na redaktorov: „V snahe zistiť aktuálny stav som sa zhováral s redaktormi RTVS, ktorí mi opakovane potvrdili, že za V. Chuguryana bola dlhodobo potláčaná v redakcii konštruktívna kritika a polemika. Pravdu mal vždy pán Chuguryan a problém mal každý, kto nesúhlasil s jeho videním objektivity, nestrannosti a vyváženosti. Namiesto diskusie vládla v redakcii autoritárska atmosféra strachu, pretože ľudia, ktorí sa na porade ozvali proti jeho názoru alebo názoru iných členov jeho vedenia, boli následne rôznymi spôsobmi trestaní – boli im napríklad odoberané zamestnanecké výhody či boli preraďovaní na horšie vysielacie časy. Tí najviac nepohodlní boli rovno vyhodení.“
Bilčík by však nechcel, aby táto diskusia skončila pri Vahramovi Chuguryanovi. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník podľa neho o týchto pomeroch vedel veľmi dobre, pretože podpisuje každú jednu krátkodobú zmluvu s každým pracovníkom spravodajstva. Kľúčové preto podľa neho je, aby sa novým riaditeľom RTVS stal niekto, kto bude vytvárať slobodné a nezávislé pracovné prostredie pre redaktorov spravodajstva. „Ide o dlhodobú slabinu nášho verejnosprávneho spravodajstva, ktorú môže zneužívať aj iné vedenie voči redaktorom v budúcnosti,“ varuje Bilčík.
V. Bilčík sa ako člen Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) venuje ochrane právneho štátu v EÚ aj na Slovensku. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vznikla pod týmto výborom Monitorovacie skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG), ktorej cieľom je podrobne sledovať situáciu na Slovensku v oblasti právneho štátu, pričom jeho neoddeliteľnou súčasťou sú aj slobodné a nezávislé médiá.
O výsledkoch svojej analýzy zamestnávania redaktorov spravodajstva RTVS bude Bilčík informovať práve europarlamentnú monitorovaciu skupinu DRFMG. „Verím, že Európsky parlament nám pomôže v úsilí o systémové zmeny vo fungovaní RTVS. Slovenská demokracia má na to a zaslúži si fungujúce, kvalitné, nezávislé a slobodné verejnoprávne spravodajstvo,“ uzatvára Bilčík.
Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Našou prioritou je ochrana zamestnancov. VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices