Drogy, pašovanie. PHOTO: © European Union, 2020

Pašovanie a užívanie drog v EÚ sa vracia na predpandemickú úroveň

Pašovanie a užívanie drog sa v Európskej únii (EÚ) vracia na predpandemickú úroveň. Vyplýva to z najnovšej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA), podľa ktorého sú po uvoľnení pandemických opatrení v regióne veľké množstvá drog. V niektorých prípadoch až nad predpandemickou úrovňou.

Úrady v EÚ rušia stovky laboratórií na výrobu drog. Každý týždeň sa v bloku objavujú nové psychoaktívne látky a v roku 2021 po prvý raz hlásili 52 nových drog. „Pre mňa je odkaz, ktorý vyčnieva z našej analýzy drogových trendov v roku 2022, zhrnutý ako ‚Všade. Všetko. Všetci‘,“ povedal riaditeľ centra Alexis Goosdeel.

Odhaduje sa, že zhruba 83,4 milióna ľudí vo veku 15 – 64 rokov v EÚ, respektíve 29 percent tejto populácie, užilo nezákonnú drogu, pričom tak spravilo viac mužov ako žien. Najpopulárnejšou látkou je podľa EMCDDA stále marihuana, pri ktorej hlásia 22 miliónov užívateľov. Nasleduje kokaín, extáza a amfetamíny. Zhruba milión ľudí bralo heroín alebo iný nepovolený opioid. V roku 2020, pre ktorý sú najaktuálnejšie údaje, zomrelo v EÚ na predávkovanie drogami 5 800 ľudí.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

EMCDDA v správe poukazuje na zvýšené používanie aplikácií sociálnych médií a služieb šifrovaných správ na získanie prístupu k produktom počas pandémie, čo je model, ktorý pravdepodobne pretrvá.

Centrum tiež uviedlo, že je ešte príliš skoro na hodnotenie vplyvu návratu Talibanu k moci v Afganistane na obchodovanie s heroínom, no podotkol, že by to mohlo viesť k zvýšeniu. Podľa správy pestovanie maku v krajine pokračuje aj napriek zákazu výroby a predaja. V správe tiež píše, že vojna na Ukrajine ovplyvní trasy na pašovanie. Minulý mesiac EMCDDA uviedlo, že úrady v Európe zadržiavajú rekordné množstvá kokaínu, pričom túto drogu už vyrábajú aj v EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurojust: V piatich štátoch podnikli zásah voči pašovaniu tovarov do Ruska

Úrady v Holandsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku a Kanade podnikli v januári koordinované zásahy zamerané voči …

Consent choices