ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

ECB mimoriadne zasadne po tom, ako výnosy z dlhopisov niektorých členov eurozóny stúpli

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) na stredajšom mimoriadnom zasadaní prediskutuje podmienky na trhu, keďže náklady niektorých členských krajín eurozóny na požičiavanie stúpli po tom, ako banka ohlásila zvýšenie úrokov. Výnosy z desaťročných vládnych dlhopisov Talianska vzrástli zo zhruba 1,2 percenta na začiatku roka na 4,1 percenta v stredu.

ECB minulý týždeň oznámila, že zdvihne úroky v júli a septembri, ale nekonkretizovala, ako bude chrániť členov eurozóny, ak výnosy z ich dlhopisov nadmerne stúpnu. ECB môže zasiahnuť a nakupovať dlhopisy krajín, ktoré majú ťažkosti. Tento nástroj pomohol upokojiť dlhovú krízu pred desaťročím.

Hlavný ekonóm banky Berenberg Holger Schmieding uviedol, že „dnešná situácia sa líši od krízy pred desaťročím“, pretože krajiny zlepšili perspektívy ekonomického rastu a ECB má pre prípad nutnosti v rukách nástroj záchrannej siete pre trh s dlhopismi. Terajšie podmienky „by nemali predstavovať bezprostredné riziko dokonca ani pre Taliansko, ktoré má fiškálne ťažkosti“, dodal hlavný ekonóm banky Berenberg.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices