bioplyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

 Egypt a Izrael posilnia dodávky plynu do krajín Európskej únie

Európska únia (EÚ) podpísala dohodu s Egyptom a Izraelom o zvýšení dodávok skvapalneného zemného plynu do krajín únie, ktorých cieľom je znížiť závislosť od dodávok z Ruska.

Ako uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, táto dohoda umožní, aby Izrael posielal viac plynu cez Egypt, ktorý disponuje zariadeniami na jeho skvapalnenie a následný vývoz po mori. „Je to výnimočná chvíľa. Srdečne vítam podpísanie tejto historickej dohody,“ povedala Von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii po boku ministrov energetiky Egypta a Izraela. Minulý rok Európska únia doviezla zhruba 40 % svojho plynu z Ruska, a preto má problémy uvaliť sankcie na Moskvu, ktorá vo februári rozpútala vojnu na Ukrajine.

Izraelský plyn pôjde potrubím do egyptského terminálu LNG v Stredozemnom mori a potom ho prepravia tankermi k európskym brehom. Izrael má dve funkčné ložiská plynu pri pobreží Stredozemného mora, ktoré dohromady obsahujú približne 690 miliárd metrov kubických zemného plynu, a na tretej pobrežnej plošine sa momentálne pracuje. Okrem Egypta podpísal Izrael dohodu o vývoze plynu aj s Jordánskom.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Rozsiahle egyptské zariadenia na zemný plyn v Stredozemnom mori zostali do značnej miery nečinné od povstania v krajine v roku 2011, ktoré zvrhlo dlhoročného autokrata Husního Mubaraka. V ostatných rokoch vláda súčasného prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího tieto zariadenia zrekonštruovala a zmodernizovala, keďže cieľom Egypta je vytvoriť regionálne energetické centrum.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices