Roman Mikulec, minister vnútra SR. PHOTO: MVSR

Minister Mikulec: Slovensko podporuje vstup Chorvátska do európskych štruktúr

Jedným zo strategických cieľov zahraničnej politiky Chorvátska je členstvo v európskom spoločenstve. Chorvátsko splnilo všetky technické požiadavky pre vstup do schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach a od 1. januára budúceho roku zavedie euro ako svoju oficiálnu menu. Slovensko vstup Chorvátska do európskych štruktúr víta, pričom minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) o tom dnes ubezpečil chorvátskeho premiéra a ministra vnútra Davora Božinovića na rokovaní v chorvátskom Splite. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová v tlačovej správe.

Témami stretnutia bola aj blížiaca sa letná dovolenková sezóna Slovákov v Chorvátsku. Počas tejto turistickej sezóny v Chorvátsku pôsobí od dnešného dňa osem slovenských policajtov do 15. septembra. „Naši policajti hliadkujú vo svojich uniformách vždy spoločne s chorvátskymi kolegami a majú k dispozícii aj služobné vozidlá PZ. Slovenským dovolenkárom budú k dispozícii v turistických lokalitách splitsko-dalmatínskeho a primorsko-goranského policajného riaditeľstva,“ uviedol Mikulec.

Pri rokovaní o ďalších témach minister vyzdvihol, že na budovaní stáleho zboru Frontexu sa podieľa aj Slovensko vysielaním policajtov do operačných aktivít, a to aj do balkánskych štátov. „Spolupráca s tretími krajinami je dôležitá z hľadiska dosiahnutia cieľov v oblasti migrácie,“ zdôraznil Mikulec. Predstavitelia rokovali aj o bezpečnostných dôsledkoch vojny na Ukrajine. Chorvátsko prijalo od marca takmer 20-tisíc utečencov, pričom počet žiadostí o medzinárodnú ochranu sa zvýšil o 200 percent. Roman Mikulec informoval chorvátskeho kolegu o monitoringu podozrivých osôb v súvislosti s prevádzačstvom a obchodovaním s ľuďmi a o tom, že Slovensko intenzívne preveruje všetky hlásenia o potenciálnych obetiach obchodníkov s ľuďmi, podozrenia zatiaľ neboli potvrdené. Ministri vnútra diskutovali aj o spolupráci medzi hasičskými a záchrannými zložkami.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices