Ursula von der Leyen a Volodymyr Zelensky v Kyjeve. PHOTO: © European Union 2022

Európska komisia podporila štatút kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko, Zelensky reaguje

Európska komisia (EK) odporúča, aby Ukrajina dostala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (EÚ). Pre vojnou zmietanú krajinu je to ďalší krok bližšie k členstvu v eurobloku. Odporúčanie EK prediskutujú lídri európskej dvadsaťsedmičky na budúcotýždňovom samite v Bruseli. Začatie prístupových rokovaní vyžaduje jednohlasné schválenie všetkých členských krajín.

Odporučenie Európskej komisie (EK), aby Ukrajina dostala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (EÚ), podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského priblíži krajinu k víťazstvu v boji proti ruskej invázii. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že chváli pozitívny záver v súvislosti s ukrajinským statusom. „Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorá nás určite priblíži k víťazstvu,“ uviedol a zároveň sa poďakoval predsedníčke a členom EK za historické rozhodnutie. Od Európskej rady, ktorá na budúci týždeň bude o udelení statusu rokovať, podľa svojich slov očakáva pozitívny výsledok. Informuje o tom televízia CNN.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ tiež vyjadril vďaku za rozhodnutie EK. „Urýchli to proces úplnej ukrajinskej integrácie do európskeho vnútorného trhu a efektívne bude sprevádzať obnovu Ukrajiny podľa noriem EÚ,“ uviedol na Twitteri.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices