EU, ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Občania EÚ podporujú medzinárodnú spoluprácu na znižovanie chudoby a budovanie partnerstiev

Medzi občanmi Európskej únie existuje široká podpora spolupráce s krajinami po celom svete. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, podľa ktorého spolupráca s partnerskými štátmi zostáva jednou z najpozitívnejšie vnímaných politík EÚ.

„Ruská invázia na Ukrajinu spochybňuje medzinárodný globálny poriadok a hrozí, že svet rozdelí na dve časti. Ale neobraciame sa chrbtom k našim partnerom. Neustála podpora medzinárodnej spolupráce zo strany európskych občanov dokazuje solidaritu a silné hodnoty Európy s našimi partnermi na celom svete,“ uviedla eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvo Jutta Urpilainenová. Nová stratégia EÚ pre investície do udržateľnej infraštruktúry Global Gateway podľa nej posilní medzinárodné partnerstvá a prispeje k zníženiu nerovností a dosiahnutiu cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

Z najnovšieho Eurobarometra taktiež vyplýva, že s pokračujúcou agresívnou vojnou Ruska proti Ukrajine sú mier a bezpečnosť jasne prítomné v myslení občanov. Štyria z desiatich (40 %) respondentov si myslia, že ide o najpálčivejšiu výzvu pre budúcnosť partnerských krajín.

Druhou najpálčivejšou spomenutou výzvou je zdravie (39 %), po ňom nasleduje vzdelávanie (37 %) a voda a hygiena (30 %). Jedna štvrtina (25 %) si myslí, že hospodársky rast a zamestnanosť sú najnaliehavejšie pre budúcnosť partnerských krajín, zatiaľ čo 24 % spomína demokraciu a ľudské práva a 23 % spomína potravinovú bezpečnosť a poľnohospodárstvo.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Občania naďalej podporujú prácu EÚ s medzinárodnými partnermi. Až 80 % respondentov tvrdí, že boj proti chudobe v partnerských krajinách by mal byť jednou z hlavných priorít EÚ. Únia má tiež širokú podporu v boji proti zmene klímy v partnerských krajinách, pričom 89 % respondentov tvrdí, že je to dôležité.

Prieskum tiež zisťoval u občanov dôležitosť podpory vzdelávania a digitalizácie v partnerských krajinách. Viac ako deväť z desiatich respondentov (91 %) súhlasí s tým, že jednou z hlavných priorít činnosti EÚ v partnerských krajinách by mala byť podpora vzdelávania pre všetkých.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices