L. D. Nicholsonova v romskych osadach. PHOTO: FB L. D. Nicholsonova

L. Ď. Nicholsonová prišla s tvrdou rezolúciou, slovenské rómske osady rieši Európsky parlament

Absolútnou väčšinou hlasov dnes europoslanci Výboru pre zamestanosť a sociálne veci podporili Rezolúciu k situácii v rómskych osadách Lucie Ďuriš Nicholsonovej. „Nutnosť prijať tvrdú rezolúciu EP vznikla začiatkom novembra, keď som európskych kolegov pozvala, aby si pozreli realitu života v rómskych osadách. Dospelí politici zastali uprostred osady v Trebišove a plakali“, hovorí Nicholsonová.

Videli sme dvojročné deti, ktoré čuchajú toluén, aby necítili hlad. Videli sme štatistiky o detskej úmrtnosti v osadách na podvýživu a respiračné ochorenia. Videli sme ľudí brodiacich sa vo vlastných výkaloch, žijúcich v domoch bez kanalizácie, pitnej vody, elektriny, či plynu, deti bez prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti a ku kvalitnému vzdelávaniu. A videli sme tony hlúpych byrokratických nezmyslov a rasizmus, ktoré bránia čerpať eurofondy na marginalizované rómske komunity,“ vymenúva Nicholsonová zistenia delegácie.

Preto dali europoslanci pod vedením Nicholsonovej dokopy veľmi tvrdú rezolúciu. Tá hovorí o nedostatočnej politickej vôli v členských štátoch riešiť problémy rómskych osád, čo by pomohlo nielen Rómom, ale aj majorite v ich blízkosti. Rezolúcia vyčíta členským štátom, teda aj Slovensku, nezmyselné byrokratické prekážky, ktoré vedú v nečerpaniu európskych peňazí na riešenie rómskych osád. „Najviac sa teším, že rezolúcia je natoľko tvrdá, že spomína princíp podmienenosti. V skratke to znamená, že ak starosta alebo primátor nebude riešiť problémy v osade, nebude môcť za európske peniaze rekonštruovať námestie pred voľbami,“ hovorí Ďuriš Nicholsonová.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Rezolúcia však okrem kritiky prináša aj riešenia na zásadné sociálno-ekonomické problémy rómskych osád spojené s dostupnosťou bývania, sociálnych služieb, vzdelávania aj zdravotnej starostlivosti. Po tom, ako ju obrovskou väčšinou schválili poslanci Výboru EP, dostane sa na rokovanie plenárnej schôdze začiatkom júla. Ďuriš Nicholsonová očakáva, že aj tam získa výraznú podporu, nakoľko téma rómskych osád, ktorú otvorila slovenská europoslankyňa zarezonovala nielen v Európskej komisii, ale aj v Európskom parlamente.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices